Video

Pogledajte kako izgleda najduži prekomorski most koji su Kinezi “složili” za samo 7 godina

Napisao H. H.

Kad se konačno izgradi Pelješki most, o kome u Hrvatskoj, ali i BiH slušamo već godinama, bit će dugačak otprilike 2,5 kilometra.

 

U međuvremenu ste čuli sto puta koliko je novca potrebno za njega, a o vremenu da i ne govorimo. S druge strane, Kinezi lagano završavaju most koji će biti 25 puta duži od Pelješkog, a ovo je priča o njemu, prenosi “Punkufer“…

Najveći svjetski most preko mora povezati će Kinu, Hong Kong i Makao, bit će dugačak nevjerovatnih 55 kilometara i vrijeme putovanja skratit će za pola. Nakon gotovo 7 godina gradnje, most će uskoro biti otvoren za saobraćaj, a između ostalog sastoji se od 6 traka, 4 tunela i jednako toliko umjetnih ostrva.

Doduše, možda je najfascinantnija činjenica kako je za njegovu izgradnju utrošeno toliko čelika da se moglo sagraditi 60 Eiffelovih tornjeva! Novac ovaj put očito nije bio problem, a na izgradnji su učestvovali stručnjaci iz 14 različitih država svijeta.

Datum otvaranja nije još tačno definisan, ali špekuliše se kako će most konačno biti otvoren u julu ove godine. Ne samo što se procjenjuje kako će prepoloviti vrijeme putovanja već će i doprinijeti jačanju ekonomije.

Očekuje se kako će mostom dnevno prolaziti više od 40 hiljada vozila, a cijena koja je utrošena u njegovu izgradnju nikad nije javno objavljena. Ipak, vjeruje se kako je ukupna cijena projekta oko 13 milijardi eura.

 

Komentari

komentara