Trudnoća i majčinstvo

Vaspitajte mentalno jaku djecu: Odgojite ih da mogu da prevaziđu i najteži problem!

Napisao H. H.

Budite njihov uzorI u dobru i zlu, deca se uvek ugledaju na svoje roditelje

Postoji priča o jednom snažno motivisanom, inteligentnom, talentovanom i uspešnom srednjoškolskom sportisti koji je imao ceo svet na dlanu. Svaki srednjoškolac bi mu pozavideo na ispunjenom životu i dostignućima. Međutim, taj srednjoškolac je odrastao, upisao fakultet i po prvi put u životu se susreo sa poteškoćama u učenju ali i na treninzima.

Pred sam kraj prvog semestra, on je izgubio veru u sebe a zatim i napustio studije i svoj sportski tim.

Ukoliko ste pročitali knjigu Joa De Sene “Spartan Up”, sigurni smo da ste shvatili filozofiju koja stoji iza čuvene Spartan Race trke – suočavanje sa poteškoćama i prevazilaženje istih. Neke odrasle osobe će sa lakoćom “prigrliti” ovakvu filozofiju, ali ako ste roditelj poput mene, siguran sam da želite isto i za svoju decu – da nikada ne izgube veru u sebe. Zamislite kakva bismo sila bili kada bismo svi odgajali svoju decu poput Spartanaca!

Iako je u drevnoj Sparti bilo sasvim normalno pustiti svoje dete da se snalazi u divljini, ovako nešto bi u modernom svetu naišlo na osudu. Dakle, na koji način možemo pripremiti svoju decu za životne izazove, kako ih naučiti da se bore za sebe, ne bi li jednog dana odrasli i postali sposobni i mentalno snažni odrasli ljudi? Moja supruga i ja se neprestano trudimo da pronađemo odgovor na ovo pitanje.

Nije stvar u inteligenciji, dostignućima, čak ni u fizičkoj formi ili zdravlju. Želimo da svoje ćerke naučimo kako da postanu mentalno jake i zauzmu pravi stav prema životu, da znaju kako da se nose sa izdajom prijatelja, nasilničkim ponašanjem pojedine dece u školi itd.

Proveo sam mesece u istraživanju, čitao knjige i razgovarao sa drugim roditeljima, ne bih li naučio kako da od svojih ćerkica stvorim male Spartanke. Svestan sam da je savetovanje roditelja o metodama vaspitavanja dece jako rizičan posao, ali želim sa vama da podelim zaključke do kojih sam došao. Vi ih možete primeniti u vaspitavanju svoje dece, ali i ne morate. Deca nisu maleni roboti koje možemo programirati pritiskajući tastere određenim redosledom. Kada bi bilo tako, roditeljstvo bi bilo daleko lakše. Postoji veliki broj knjiga i članaka koji objašnjavaju kako možemo koristiti spartanske principe u odgajanju dece.

Komentari

komentara