Trudnoća i majčinstvo

KATARINI (26) JE U KRAGUJEVCU IZVAĐENA MATERICA: “Trbušna duplja mi je rasporena i unutra je nađen gnoj i sepsa”

Napisao H. H.

Katarina Ilić (26) porodila se carskim rezom 16. novembra u Opštoj bolnici u Aranđelovcu (Srbija).

Tri dana nakon porođaja dobila je velike bolove u stomaku praćene temperaturom, doktori su reagovali antibioticima, međutim, mladoj trudnici nije bilo bolje, pa su je iz bolnice u Aranđelovcu poslali u Klinički centar u Kragujevcu. Nakon ustanovljene sepse, njoj je urađena operacija i odstranjena joj je materica, piše “SrbijaDanas“…

Ona je odlučila da svoju priču podijeli pritom se zahvaljujući Bogu i doktorima u Kliničkom centru u Kragujevcu što je ostala živa:

“Otišla sam da se prirodnim putem porodim, porodili me carski poslije 36 sati, poslije 7 dana me poslali u Kg i odstranili matericu u 26 godini.

– 15. novembra u 7:30 časova mi je pukao vodenjak, bez ikakve žurbe sam se umila, sredila skuvala kafu i zapalila cigaru. Moj odlazak u Aranđelovačku bolnicu sledi oko 9 i 30 časova bez ikakvih bolova. Naravno stizanjem gore pregledaju me sve moguće sestre i doktori, jedino čistačice ne i forsiraju dugu šetnju hodnikom da izazovem sama sebi bolove – počinje svoju ispovijest Katarina.
Otisla sam da se prirodnim putem porodim, porodili me carski posle 36 sati, posle 7 dana me poslali u Kg i odstranili matericu u 26 godina.

– Preostali dioo večeri i ceijla noć prolaze mirno još uvujek nemam bolove iako je od pucanja vodenjaka prošlo dugo vremena. Ujutru me bude ponovo, pregledaju svi redom, prošlo je otprilike 25 sati od pucanja vodenjaka, a narednih sat vremena me pripremaju za sto – dodaje ona.

Nakon 36 sati od kada su nastupili porođajni bolovi, Katarini je urađen carski rez, sve je prošlo u najboljem redu i na svet je došla 2 kilograma i 680 grama teška djevojčica, Tara.

Prva dva dana poslije porođaja se osećala sjajno, a onda su krenuli strašni bolovi, koje nisu mogli da smire ni jaki antibiotici.
– Kljukanje infuzijom i antibioticima pomaže, ali samo kratkoročno, temperatura se vraća, a ja bolove u stomaku i dalje imam. Zatim kažu da crijeva nisu proradila kako treba i da hoće da me šalju za Beograd, a crijeva u međuvremenu prorade. Svoje dijete ne mogu da držim u rukama i gubim snagu, dohranjuju je babice – kaže Katarina.

Zatim je usljedilo radiološko snimanje crijeva i ultrazvučni snimak stomaka na kojem su ljekari zapravo vidjeli problem za žučnom kesom i možda malo tečnosti oko nje.

– Naravno, problem tu tek počinje jer to nema nikakve veze sa žučnom kesom jer se meni pojačavaju bolovi, pritom sam zaboravila da napomenem da sam imala i dijareju konstatnu sve te dane agonije. U četvrtak me šalju kod svojih kolega u Kragujevac i kojima se ovom prilikom zahvaljujem što su mi spasli život. Liječe me invazivnom terapijom jakih antibiotika, ali ni to ne pomaže, dok se moj hirurg nije riješio na hitnu operaciju u pola 11 uveče – govori ova mlada majka.

– Trbušna duplja mi je rasporena i unutra je nađen haos, gnoj, sepsa i još neka slobodna tečnost. Gnoj je uhvatio i matericu. Nažalost morala sam da ostanem bez organa koji me je načinio ženom i majkom, ali hvala Bogu biću majka jednoj lepotici Tari koju nisam mogla pošteno ni da nadojim”, završila je svoju ispovijest Katarina Ilić.

U Opštoj bolnici u srbijanskom Aranđelovcu navode da su nakon nastale komplikacije, angažovali čitav tim stručnjaka, hirurga i anesteziologa koji su pokušavali da riješe problem. Koristili su sve antibiotike za koje su smatrali da Katarini mogu pomoći, ali budući da nije bilo izgleda da će se zdravstveno stanje trudnice poboljšati, odlučili su da je pošalju u Klinički centar u Kragujevcu.

Pacijentkinja je bila imunološki kontaminirana

Iz Kliničkog centra u Kragujevcu su potvrdili da je trudnica iz Aranđelovca prebačena kod njih u četvrtak ujutru, prošle sedmice. Njeno stanje nije bilo toliko loše kada je dovedena, ali se tokom popodneva pogoršalo, gdje su hirurzi u kasnim večernjim satima pristupili operaciji:

“Svaki carski rez sa sobom nosi određeni rizik. Rijetko se dešava, ali mi doktori uvijek računamo da nešto može krenuti po zlu, i njen slučaj nije nešto što se ne dešava inače. Pacijentkinja je bila imunološki kontaminirana, došlo je do komplikacije poslije porođaja, mi smo je operisali u četvrtak uveče, odstranili ono što je bilo izvor infekcije, a to je u ovom slučaju bila materica. Ona je iz šok sobe prebačena na poluintenzivnu njegu, trenutno je dobro i oporavlja se”, rekla je Aleksandra Dimitrijević, načelnica GAK Kragujevac.

“Ono što možemo da kažemo jeste da je trudnici urađen carski rez, budući da nije mogla da se porodi prirodnim putem, i da se ona poslije operacije i u narednim danima osjećala dobro. Kada je nastupila temperatura i stomačni bolovi, mi smo uradili bris lohije, dali joj antibiotike, angažovali hirurge, kako je i dalje bila loše, prešli smo i na rezervne antibiotike.

Kada smo vidjeli da ništa ne pomaže, poslali smo je u Klinički centar u Kragujevcu, jer smo smatrali da tamo može da dobije bolju njegu nego u našoj bolnici. Ona se nije porodila prijevremeno, ali smatram da je infekcija u njenom organizmu izazvala pucanje vodenjaka”, kaže Slobodan Plećić, načelnik ginekologije u Aranđelovcu.

“Trudnica je slabijeg imunološkog sistema, mi nismo imali sve informacije o njenom prethodnom zdravstvenom stanju, jer se njena trudnoća vodila u Domu zdravlja. Što se nas tiče i samog carskog reza sve je urađeno kako treba. Nije krvarila nakon porođaja, rana je bila čista, i ništa nije ukazivalo na sepsu, mi smo čak iskoristili i savremene indiktore koji ukazuju na prisustvo infekcije u organizmu, ali oni su pokazivali da je sve pod kontrolom.

Kada sam se čuo sa načelnicom ginekologije u Kragujevcu, rekli su mi da se pacijentkinja osjeća dobro, da su joj uradili operaciju, da je infekcija prouzrokovala veliku količinu gnoja i da su morali da joj odstrane matericu”, zaključuje Plećić.

Komentari

komentara