Trudnoća i majčinstvo

Otkrivamo – Zbog čega je majčino mlijeko zdravije za bebu?

Napisao admin

Sigurno često čujete kako je majčino mlijeko dobro za bebu. Svi doktori savjetuju da majke doje bebu. Postoje mnogo razloga za to. Majčino mlijeko ima gotovo sve hranjive tvari koje su potrebne za djetetov pravilan rast. Zapravo, dojenje ima koristi ne samo za dijete, već i za majke. Ovdje su neki od razloga zbog čega je majčino mlijeko apsolutno neophodno za novorođenče.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Proteini

Postoje u osnovi dvije vrste bjelančevina u mlijeku. To su kazein i laktalbumin (bjelančevina sirutke). Udio kazeina je niska u majčinom mlijeku, tako je to mlijeko vrlo lako za probaviti. Vaša beba tako može jednostavno probaviti mlijeko, bez bilo kakvih želučnih problema, koji su vrlo česti kod dojenčadi.

Bolesti

Među mnogim prednostima dojenja najvažnije je da štiti bebu od infekcija i bolesti. Novorođenčad su vrlo sklona infekcijama, a te infekcije se povećavaju s „vanjskom“ hranom. Protein koji se zove sekretorni IgA u majčinom mlijeku štiti dijete od infekcija i bolesti kao što je E. coli i neke alergije. 

Majčino mlijeko je dobro i zbog toga što ono pomaže u formiranju bakterije koja se zove lactobacillus, koja pomaže u zaštiti tijela protiv drugih bakterija.

U majčinom mlijeku su prisutna i neka antitijela koja štite dijete od razvoja raka.

Imuni sistem

Sekretorni imunoglobulin (IgA) je prisutan u velikim količinama u majčinom mlijeku. On pomaže u razvoju zaštitnog sloja na sluznici crijeva, nosa i grla vaše bebe. I ono što čini majčino mlijeko najbolje za bebu jeste da ono jača bebin imunološki sistem. 

Masti

Masti koje se nalaze u majčinom mlijeku su od vitalnog značaja za razvoj mozga djeteta. Majčino mlijeko za bebu je izuzetno zdravo jer je bogato dugolančanim masnim kiselinama potrebnih za razvoj mozga, mrežnice i nervnog sistema.

Kalorije

Kalorije koje vaše dijete treba nalaze se u majčinom mlijeku. Ovo mlijeko je bogato ugljikohidratima, koji djetetu daju potrebnu energiju. Primarna bakterija koja se nalazi u majčinom mlijeku je laktoza koja pomaže u apsorpciji kalcija, fosfora i magnezija. 

Majčino mlijeko je dobro za bebu zbog svih navedenih razloga. Prema tome, uvijek je bolje dati majčino mlijeko bebi, nego mlijeko iz bočice jer ono povećava šanse za bolesti i infekcije.

cure.ba

Komentari

komentara