Trudnoća i majčinstvo

Uživajte zajedno otkrivajući svijet! – Saznajte sve o razvoju čula vaše bebe

Napisao admin

U toku prvih 12 mjeseci života, beba polako prestaje da bude svjesna samo sebe, već počinje da uočava i svijet koji je okružuje.


Majka i beba (Foto:Cure.ba)

Bebina čula se razvijaju nevjerovatnom brzinom, i već poslije nekoliko nedjelja života može se uočiti veliki napredak. Donosimo pregled razvoja čula kod bebe do prve godine života. 

ČULO SLUHA 

Po rođenju, beba može da prepozna glas svoje majke, a često i oca. U početku beba će se uznemiriti na glasne i iznenadne zvuke. Do starosti od tri mjeseca, beba može odgovarati na poznate glasove, čak i ako ne vidi osobu koja joj se obraća. Do 6 mjeseci starosti, beba može da prepozna različite vokale, odjeke, tonove, pa prepoznaje i osnovne zvučne karakteristike maternjeg jezika. 

ČULO VIDA 

Sasvim mala beba može da se fokusira samo na objekte udaljene 15-20 cm. U ovom dobu, ćelije mrežnjače koje su odgovorne za razlikovanje crne i bijele boje su mnogo razvijenije od onih ćelija u mrežnjači koje su zadužene za raspoznavanje cijelog spektra. U dobu između dva i četiri mjeseca, bebin vid će se mnogo poboljšati, omogućujući joj da prati kretanje objekata, te da skreće pogled prema zvukovima. U tom dobu, već može da razlikuje boje. Beba od pet mjeseci već može da procjeni udaljenost objekata. U uzrastu od osam mjeseci, bebino čulo vida je razvijeno. 

ČULO UKUSA 

Beba može da razlikuje različite ukuse već od trenutka rođenja, ali uglavnom će biti zainteresovana samo za slatko, što pomaže kod dojenja s obzirom da je majčino mlijeko slatkastog ukusa. Bebe će odbijanjem reagovati na gorko i kiselo, a na slano će biti relativno ravnodušne. 

ČULO MIRISA 

Novorođenče može da napravi razliku između različitih mirisa: bebe stare 6 dana mogu da prepoznaju miris grudi svoje majke. Međutim, bez obzira što mogu da razlikuje mirise, bebe ne mogu da razaznaju koji je miris dobar a koji loš, čak ni kada napune godinu dana. Ova sposobnost ne razvija se u potpunosti sve do treće godine starosti, piše Roditeljstvo. 

ČULO DODIRA 

Beba razvija osjećaj dodira od vrha prema dole. Čulo dodira najjače je razvijeno u bebinim ustima, to je i razlog zašto bebe istražuju nove objekte stavljajući ih u usta. Nakon rođenja, jezik je bebi primarno sredstvo razlikovanja oblika i tekstura. Sve do 10 nedjelje beba ne može rukama da identifikuje oblike, a do šest mjeseci starosti ne može da razlikuje teksture. 

U prvih godinu dana beba se razvija nevjerovatnom brzinom, i istom tom brzinom otkriva i uči. 

 

cure.ba

Komentari

komentara