Trudnoća i majčinstvo

Morate biti oprezne – Trudnica na poslu

Napisao admin

Ostajanje u drugom stanju je najdraži trenutak u životu žene. Život žene se mijenja nakon što zatrudni. Ovih dana žene koje rade ne odustaju od svog posla do zadnjeg mjeseca trudnoće. No, morate biti jako oprezni. Evo nekoliko tačaka koje zaposlene trudnice trebaju zapamtiti.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

1.    Izbjegavajte stepenice.

Umjesto penjanja stepenicama, uđite u lift. Stepenice vas mogu umoriti i mogu biti i razlog nesreće. Uredski podovi su mokri ili skliski zbog podnih pločica. Štoviše, trudnice trebaju izbjegavati stepenice jer opterećuju posteljicu. Ako vam je vaš doktor savjetovao da izbjegavate stepenice, slijedite taj savjet. Ako ipak morate da se penjete stepenicama, učinite to polako držeći se za ručke. Nosite ravnu obuću.

2.    Nosite zdrav obrok.

Žudnja za hranom kod trudnica nije ništa neobično. Međutim, trudnice koje rade moraju nositi neke zdrave grickalice zajedno sa sobom. One moraju jesti u kratkim intervalima. Nemojte jesti dvostruku količinu hrane i jedite hranjive namirnice koje su zdrave i korisne za vas i vašu bebu.

3.    Recite „Ne“ kafi i cigaretama.

Unos kofeina u organizam može biti štetan za fetus. Prema mnogim istraživanjima, unos kofeina može dovesti do pobačaja pogotovo u prvom tromjesečju. Kofein je zarazna tvar koja ima stimulanse koji mogu biti štetni za bebin rast. Isto tako, cigarete imaju nikotin koji može naštetiti rastu i razvoju fetusa. Kada pušite, beba dobiva manje kisika i to utiče na bebin rast. Štoviše, pušenje je povezano s prijevremenim porodom, pobačajem i urođenim manama.

4.    Fokusirajte se na sjedeći položaj.

Sjednite ravno na stolici. Možete staviti jastuk za ublažavanje bolova u leđima. Ako osjećate nelagodu i mučninu, duboko udahnete i nešto pojedite.

5.    Male pauze su moranje.

Sjedenje na jednom mjestu duže vremena usporava cirkulaciju krvi u tijelu. Pobrinite se da redovno imate male pauze. Prošetajte malo i pijte puno vode. Ove male pauze također mogu kontrolisati bolove i druge iritantne osjećaje.

cure.ba

Komentari

komentara