Trudnoća i majčinstvo

Savjet roditeljima – Naučite djecu ponašanju za stolom

Napisao admin

Vi shvatate važnost dobrog ponašanja za stolom samo onda kada dijete stavite da jede pred drugim ljudima? Kako bi vaše dijete naučilo jesti na lijep način, pročitajte neke od sljedećih savjeta.


Dijete (foto: cure.ba)

1. Maniri se nose iz kuće

Većina nas misli da naše dijete treba jesti pravilno samo onda kada nam dolaze gosti ili kada idemo u goste. Većina nas pusti dijete da kod kuće jede kako god hoće. Ovakav način neće pomoći vašoj djeci da nauče lijepo ponašanje za stolom. Dijete sve manire nosi iz kuće. Naučite vaše dijete da uči da jede i kod kuće sa viljuškom i nožem i tako će nakon određenog vremena vaše dijete naučiti lijepo da se ponaša i kod kuće i u gostima.

2. Praksa čini čovjeka savršenim

Sve dok dijete redovno praktikuje samostalno da jede, sa viljuškom i kašikom, ono će ubrzo savladati lijepo ponašanje za stolom. Nemojte im zaboraviti osigurati dodatnu opremu za jelo.

3. Hrana nije igračka

Objasnite svojoj djeci da hrana nije igračka. Mnoga djeca imaju tu naviku da se igraju sa hranom. Naučite vaše dijete da  poštuje hranu i dobro ponašanje za stolom  će uslijediti samo od sebe.

4. Budite strpljivi

Većina djece ne ispušta hranu namjerno. Vaše dijete treba da nauči koristiti viljušku i kašiku, a to može trajati jedno određeno vrijeme. Nemojte gubiti živce, budite strpljivi.

5. Budite primjer

Vaša djeca uče gledajući. Ono što je najvažnije, oni rade ono što rade odrasli. Oni će posmatrati kako se vi ponašate za stolom i pokušati vas pratiti. Prema tome, ako ni vi ne jedete lijepo, neće to raditi ni vaše dijete. Jedite sa vašim djetetom i naučite ga da slijedi vaš primjer.

cure.ba

Komentari

komentara