Trudnoća i majčinstvo

VRIJEDI POKUŠATI – Joga pomaže trudnicama da prebrode depresiju

Napisao admin

Prakticiranjem joge trudnice se mogu izvući iz depresije, a ova vježba također pomaže i u jačanju osjećaja majčinstva, tvrde istraživači.


joga (foto:cure.ba)

Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da joga može biti veoma dragocijena za buduće majke. Hormoni kod trudnica često utječu na promjene raspoloženja te tako jedna od pet trudnica zapadne u duboku depresiju. 

Istraživanja na Univerzitetu u Michiganu su pokazala da ova stara vježba uveliko može olakšati neke neželjene simptome trudnoće. 

Buduće majke, koje su pod povećanim rizikom od mentalnih zdravstvenih problema, znatno će smanjiti simptome depresije ukoliko budu učestvovale u desetodnevnom programu prakticiranja joge. Naučnici također tvrde da joga jača vezu između majke i bebe u njenoj utrobi. 

Voditeljica ovog istraživanja Maria Muzik kaže da trudnicama preporučuju ovakvu vježbu, jer ona donosi dobrobiti i majki i bebi. 

Poremećaj mentalnog zdravlja u trudnoći, uključujući depresiju i anksioznost, postali su ozbiljan zdravstveni problem. To može biti problem iza kojeg ostaju posljedice, jer neke majke mogu doživjeti trajnu razdražljivost te kasnije mogu biti nesposobne da se nose sa stresom. 

Ukoliko se ne obrati pažnja na depresiju tokom trudnoće i ukoliko se ona ne liječi, to bi moglo imati posljedice i po odnos majke i bebe, jer majka kasnije nevoljko prihvata bebu, a moglo bi čak doći i do prijevremenog poroda.

cure.ba

Komentari

komentara