Trudnoća i majčinstvo

Jedna od tri mame – Porođaj kao uzročnik posttraumatskog stresa

Napisao admin

Jedna od tri novopečene mame mogu imati simptome posttraumatičnog stresa, stanja koje se obično povezuje sa osobama koje su bile u ratu ili bile svjedoci terorističkih napada.


stres (foto:cure.ba)

Među simptomima su flešbekovi vezani za porođaj, izbjegavanje razgovora o boravku u bolnici, fizičke reakcije poput preskakanja rada srca svaki put kada se pomene trudnoća, ali i odbijanje rasprave vezane za to da li treba imati drugo dijete.

Izraelski naučnici koji su proveli istraživanje kažu da je klasifikovanje porođaja kao uzročnika posttraumatskog stresa kontroverzno, ali neizbježno, jer zaista pokreće “intenzivni strah i osjećaj bespomoćnosti”.

Posttraumatski stres sindrom je anksiozni poremećaj koji se razvija poslije izloženosti nekom strašnom događaju u kome je osoba bila fizički povrijeđena ili osjetila prijetnju po sopsteni ili život neke bliske osobe.

Naučnici su ispitali 89 porodilja od kojih je 80 odsto imalo porođaj bez analgetika.

Kako prenosi B92, od ispitanih, ukupno je 37 odsto imalo neki oblik posttraumatskog stres sindroma, od čega je 3,4 procenta trpjelo ozbiljne posljedice.

Glavni razlog je bol, ali i strah od fatalnih komplikacija po njih ili bebu. Često je povezano i sa traumom stečenom tokom prethodnog porođaja.

Profesor Real Štrous sa Univerziteta u Tel Avivu rekao je da i neprijatnost zbog toga što ih mnogo ljudi gleda potpuno gole ima izenađujuće snažan efekat, a četiri od pet žena je pogođeno time.

cure.ba

Komentari

komentara