Trudnoća i majčinstvo

RODITELJI OPREZ – Od previše slatkiša djeca kad odrastu postaju nasilnici

Napisao admin

Kako pokazuju istraživanja britanskih stručnjaka, kod mališana koji svakodnevno jedu čokolade, bombone, kolače i ostale poslastice bogate šećerom izražen je veći rizik od agresivnosti kada porastu…


čokolada (foto:cure.ba)

U istraživanju je učestvovalo 17.500 osoba i prvi put je naučno potvrđena veza između nasilničkog ponašanja kod odraslih ljudi i konzumacije velike količine slatke hrane u dječijem uzrastu. Rezultati studije objavljene u stručnom časopisu “British Journal of Psychiatry” pokazali su da desetogodišnjaci koji svaki dan jedu slatkiše imaju veću mogućnost da će biti osuđeni zbog nasilnog ponašanja između 29. i 34. godine života.

Oko 69 odsto učesnika studije u djetinjstvu su svakodnevno jeli slatkiše, i bili su osuđivani u zrelim godinama. S druge strane, 42 odsto ispitanika koji kao mali nisu imali priliku da često konzumiraju slatkiše nisu imali nikakvih problema sa zakonom kada su odrasli.

– Nama najdraže objašnjenje sastoji se u tome da će djeca, ako im se svaki dan daju slatkiši, a posebno čokolada, teže naučiti kako da sačekaju nešto što žele. Zbog nedostatka zahvalnosti, oni počinju da se ponašaju impulsivnije, a impulsivnost je usko povezana s delinkvencijom – rekla je vođa istraživanja, doktorka Sajmon Mur.

cure.ba

Komentari

komentara