Trudnoća i majčinstvo

Savjeti – Trudnice na putovanju

Napisao admin

Buduće mame koje se spremaju na put trebalo bi da se pridržavaju posebnih pravila kako bi bile što bezbjednije.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

Ukoliko je trudnoća urednog toka i nema komplikacija, nijedan period do 35. nedelje nije prepreka za putovanje. Nakon toga putovanje više nije preporučljivo, jer postoji opasnost od prijevremenog porođaja.

Trudnice mogu bezbjedno da putuju svim prevoznim sredstvima u kojima se osjeća malo vibracija – automobil, autobus, voz i avion. Vožnja motorom nije nikako preporučljiva, što zbog mogućnosti  povrede, što zbog samog položaja trudnice. a svakako i zbog pojačanih vibracija, koje se na motoru osjećaju više nego u bilo kojem drugom prevoznom sredstvu.

Trudnice ne bi trebale da idu u zemlje u kojima je povećana mogućnost zaraze, a za ljetovanje bi trebale birati i destinaciju u čijoj je blizini veći zdravstveni centar – nikad se ne zna hoće li pomoć zatrebati.

Nemojte putovati na velike nadmorske visine. Ako ipak otputujete tamo, usporite prvih nekoliko dana, dajte tijelu vremena da se polako aklimatizuje.

Kad je o izlaganju suncu riječ, treba znati da ono dovodi do preraspodjele cirkulacije, zbog potreba organizma da se prilagodi povišenoj temperaturi. Zato trudnice treba da budu na oprezu i da izbjegavaju duže izlaganje suncu.

Za kraj – ne zaboravite da u kofer spakujete i najvažnije zdravstvene dokumente: zdravstvenu legitimaciju, papir o krvnoj grupi, izvještaj posljednjeg ginekološkog pregleda i trudnički karton.

cure.ba

Komentari

komentara