Trudnoća i majčinstvo

Deset jela – Trudnička prehrana

Napisao admin

Ovi hranjivi i kalorični paketići hrane održavat će buduću mamu sitom tijekom trudnoće ali i poslije porođaja.


trudnica (foto:cure.ba)

Jaja

Što sadrže: Bilo da ih volite pečena, kao kajganu, omlet, tvrdo kuhana, jaja su zlatni izvor proteina u trudnoći. Ona su također dobar izvor folne kiseline, željeza i kolina.

Što je dobro za vas oboje: Ne samo da su jaja relativno jeftina, puna proteina ona također sadrže i kolin. Kolin je važan u fetalnom razvoju mozga i smanjuje rizik od neuronskih defekata kao što je poremećaj spina – bifida. Ali da bi se održala dobra svojstva morate koristiti cjelovita jaja ne samo bjelanjke, jer kolina ima u žutanjcima i ako više volite hamburgere nego jaja, posrećilo vam se, jer kolina također ima i u govedini. Dobar razlog više je da za razvoj mozga svog djeteta konzumirate jaja oplemenjena s Omega 3.

Slatki krompir

Što sadrži: Nemojte samo koristiti krumpir za blagdane jer on sadrži puno hranjivih vlakana, vitamina B6, kalija, čak i više nego banane, vitamina C, željeza, bakra i beta karotena te minerala koji vašem tijelu pomaže apsorpciju željeza. Zato je dobro imati pored sebe slatkog krumpira jer je on dobar kuhani, pečeni, prženi… Jednostavno je fina hrana!

Što je dobro za vas oboje: Budući da i ostala hrana s našeg popisa nudi mnogo hranjivih sastojaka, mi izdvajamo slatki krumpir zbog beta karotena, poznatog antioksidanta kojeg vaše tijelo pretvara u vitamin A. A znate da vitamin A igra glavnu ulogu u razvoju dječjih očiju, kostiju i kože. Slatki krumpir je isto tako važan radi željeza. Ne samo da su naranče izvori željeza one također imaju u sebi i bakra.

cure.ba

Komentari

komentara