Trudnoća i majčinstvo

Da li ste znale – Dojenjem dnevno gubite 500 kalorija

Napisao admin

Dobro je poznato da je dojenje najbolje za dijete. Majčino mlijeko djetetu pruža najviše potrebnih hranljivih i zdravih dodataka. Osim što pruža djetetu zdrav razvoj, dojenje pomaže mamama da izgube težinu. One ni ne moraju trčati na pokretnoj traci. Sam čin nastajanja mlijeko sagorjet će stotine kalorija dnevno – čak i ako je mama provela cijeli dan izležavajući se sa bebom.


Dojenje ( Foto: Cure.ba )

Dojenje sagorijeva prosječno 500 kalorija dnevno, sa tipičnom rasponom od 200 do 600 kalorija na dan. Procjenjuje se da proizvodnja 30 ml. majčinog mlijeka sagorjeva 20 kalorija. Istraživanja su pokazala da majke dojilje izgube više kilograma nakon trudnoće nego majke koje svoje dijete hrane sa mlijekom iz bočice.

Djeca koja se isključivo hrane majčinim mlijekom troše u prosjeku 700 ml majčinog mlijeka na dan, što znači da mame gube 500 kalorija dnevno. Normalan raspon korištenja majčinog mlijeka, od jednog do šest mjeseci bebe je od 550 do 800 ml mlijeka na dan. . Iznos varira nakon šest mjeseci, ovisno o tome koliko čvrstu hranu beba jede.

Budući da mama dojilja troši toliko kalorija dnevno samo za proizvodnju mlijeka, ona mora održavati optimalnu prehranu. Mame koje doje trebaju konzumirati od 1800 do 2000 ili više kalorija dnevno. U suštini mame trebaju jesti kad god su gladne, a dosta ih često osjeća glad. One ne bi trebale jesti junk hranu, nego bi njihova prehrana trebala sadržavati cjelovite žitarice, voće i povrće ( po mogućnosti organski uzgojene ), proteine i zdrave masti. Zapamtite da što god majka pojede ide direktno u majčino mlijeko, pa tako i do vaše bebe, prema tome izbjegavajte hranu sa aditivima i visoko procesiranu hranu.

Također trebate imati na umu da je zabluda da će vježbanje uticati na majčino mlijeko. To nikada niej dokazano, pa prema tome slobodno vježbajte ukoliko imate potrebu. Umjerena tjelovježba je ključ za optimalnu fizičku spremnost i pomoći će vam da brže izgubite težinu, bez ikakvog lošeg uticaja na vaše mlijeko. Međutim, ne trebate pretjerivati i ići na dijete, jer to može zaustaviti proizvodnju mlijeka. Kada završite sa dojenjem, lako se možete „baciti“ na vježbanje i različite dijete. Do tada, neka vam zdravlje vaše bebe bude na prvom mjestu.

cure.ba

Komentari

komentara