Trudnoća i majčinstvo

ZADOVOLJENA PRAVDA – Trudnice više niko neće smjeti da otpusti s posla!

Napisao admin

Poslodavci ubuduće neće smjeti da prilikom zapošljavanja žene pitaju kada planiraju da se porode ili da od njih traže da im uz radnu biografiju dostave i svoje fotografije, a trudnice neće moći da izgube posao samo zato što će postati majke.


Ovo predviđa Zakon o ravnopravnosti žena i muškaraca, koji je usvojen na sjednici Vlade.

 

– Zahvaljujući zakonu slobodno možemo da kažemo da oba pola sada imaju potpuno ravnopravan položaj u svim segmentima našeg društva – rekla je potpredsjednica Vlade Srbije i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović:

 

– Ovim zakonom, na kome smo radili više od godinu dana, stvorene su potpuno jednake šanse za ekonomski razvoj i žena i muškaraca u Srbiji.

 

Ona je dodala da „zakon propisuje ravnopravno učešće žena i muškaraca u upravljačkim i nadzornim tijelima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje i sport“:

 

– Takođe, i u međunarodnim tijelima (OEBS, Savjet Evrope, regionalne institucije) biće identičan broj muškaraca i žena. Poslije usvajanja zakona, mnogo više pažnje davaće se prevenciji nasilja nad ženama. Posebna zaštita predviđena je za žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane roditelje i žrtve nasilja.

kurir

Komentari

komentara