Trudnoća i majčinstvo

Svakodnevno – Pranje zuba kod djece

Napisao admin

Pranje zuba i redovita higijena vrlo su važni u životu svakog djeteta. Za vas kao roditelja je važno da pranju zuba pristupite na pravilan način i ne bi trebalo biti problema. U nastavku vam donosimo kako da djetetu pokažete koliko je higijena zuba važna.


(Foto: arhiva)

Djete samo pere zube, Kada perete svoje zube, pokažite djetetu koliko je to potpuno normalno i kako to radite svakodnevno. Perite zube svaki dan pred djetetom, kada god je u kući kada i vi, kako bi što prije dobilo želju da vas imitira.

Kada krenete s prvim pranjem zubića, ne očekujte da ćete uspjeti temeljno djetetu oprati zube, ali budite uporni  i strpljivi, te prakticirajte pranje zubi svaki dan ujutro i navečer, kako bi djetetu uveli te navike. Najbolje bi bilo kada bi za vrijeme prvog pranja zubića, dijete stavili u svoje krilo i glavu mu naslonili na lakat.

Neka četkica za pranje zubića bude s mekanim vlaknima te ako koristite pastu za zube, koristite ju u što manjim količinama. Pasta za zube neće oprati zube djeteta, nego četkica, a prevelika količina paste za zube, koju dijete proguta, ako ju još ne zna ispljunuti, može uzrokovati mrlje na zubima i mučninu u želucu.

Neka pranje zuba bude igra između vas i djeteta, kako bi pranje zuba djetetu postalo pristupačno i zabavno. Perite zube uvijek ujutro prije doručka, i navečer prije spavanja, te nastojte da to bude rutina.

Za početak prelazite četkicom za zube preko zubi djeteta laganim i ravnim pokretima. Najbolje da na svakoj strani prijeđete preko zuba dva puta. Pokušajte i dijete uključiti u pranje, tako da prvoa za kraj mu ih vi operite kako spada

zanosa.com

Komentari

komentara