Trudnoća i majčinstvo

Univerzalno pravilo – Kako imati više strpljenja s djecom?

Napisao admin

Prije nego što izgubite živce pogledajte svijet iz njihove perspektive…

Postoji li univerzalno pravilo koje vam može pomoći da imate više strpljenja s djecom, posebno onom predškolske dobi?


Foto:Arhiva

Možda pravilo ne postoji, ali bolje rečeno, postoji savjet – živite u sadašnjosti. Dok to zaista zvuči kao još jedan savjeta koji ne funkcionira i nema smisla, razmislite za početka koji su najčešći razlozi zbog čega nemate strpljenja s djecom?

Najčešće se radi o tome da se vama žuri i želite nešto obaviti na vrijeme, a ona vas ne slušaju, ili vas jednostavno uopće ignoriraju vaše naredbe, ponašaju se neodgojeno, ma što rekli nikada to ne učine i tako dalje.

No, kako vam može tu pomoći živjeti u sadašnjosti? To znači da prije nego što izgubite strpljenje, sjetite se da se radi o djeci. Ne radi se o malim robotima koji rade sve što im vi kažete, ali ni „Malcima“ koji žive za to da vas izluđuju. Vaša djeca su mala ljudska bića koja samo žele živjeti onako kako im najbolje odgovara.

Naravno, uvijek treba znati povući granicu te im ne dopuštati da rade što hoće, ali prije nego što izgubite živce pogledajte svijet iz njihove perspektive. Njima nisu važne vaše dnevne obaveze, oni ne znaju da vam je danas bio stresan dan, te im nije važno što vas boli glava i jednostavno niste raspoloženi. Primjerice, u šetnji ili vožnji biciklom, mala djeca žele uživati u istraživanju i provođenju vremena sa svojim roditeljima. Pokušajte se uživjeti u tom trenutku i donekle probati gledati svijet kroz dječje oči.

Kada to učinite, počet ćete prihvaćati da su djeca samo djeca, osjećat ćete se opuštenije, uživati i smijati s njima. Zato kada se uhvatite da nemate strpljenja, posebno s mlađim djetetom, zapitajte se imate li opravdani razlog za to ili ste jednostavno zaboravili da djeca imaju svoj pogled na život i obaveze, a ne vaš… Mnogo lakše ćete podnositi svakodnevne situacije i lakše razumjeti dijete i na kraju imati više strpljenja.

 

zena.hr

Komentari

komentara