Trudnoća i majčinstvo

Gdje su nestale ukradene otrovne jabuke? – Evo što učiniti pojedete li jednu!

Napisao admin

Kontroliraju se gospodarstva koja proizvode i prodaju voće i povrće, tržnice, trgovce u maloprodaji, ugostitelje, zapravo svi oni koji bi mogli imati doticaja s jabukama. Jer one ukradene nisu dozrele, a nekoliko dana prije krađe i prskane su pesticidima.


Jabuke (Foto: Arhiva)

Gdje je nestalo 20 tona jabuka pokradenih kod Križevaca – pitaju se svi, a ne zna nitko! Policija, sanitarni, poljoprivredni inspektori, svi pojačano nadziru poljoprivrednike koji se bave uzgojem voća i povrća, tržnice, trgovce u maloprodaji, ali otrovnim jabukama nema ni traga.

Prije 4 dana iz ovog voćnjaka ukradeno je 20 tona jabuka. Krađu je prijavio radnik koji radi na održavanju. Policija intenzivno traga za lopovom, ali jabukama zasada ni traga.

Ubrati toliku količinu jabuka u jednu noć mogu samo iskusni berači, kažu stručnjaci.

‘Jedna osoba u 8 sati uspije pobrati 1 tonu, dakle potrebno je minimalno 20- tak osoba za jednu takvu berbu’, objašnjava Slavko Kopilović iz savjetodavne službe Križevci.

Sve se dogodilo u noći s Velike Gospe na subotu. Prve kuće od voćnjaka udaljene su svega nekoliko metara. Ubrane jabuke treba i nekako odvesti.

A za prenjeti oko 20 tona jabuka potrebno je otprilike 6 prikolica, koje uz sve i nisu tako tihe. Gdje su nestale jabuke pitaju se i mještani Kolarca.

‘Ne znam, niti sam vidio niti znam gdje su’ kazao je Zvonimir iz Kolarca.

‘Ja sam brala jabuke prije 20 godina i nas je 50 ljudi bralo jabuke. U jedan dan mi nismo mogli nabrati 15 tona. Pa kamo bi te jabuke nestale’, pita se i Draga Vrban iz Kolarca.

Osim policije koja traga za lopovima i ukradenim jabukama, angažirane su još i sanitarna i poljoprivredna inspekcija.

Kontroliraju se gospodarstva koja proizvode i prodaju voće i povrće, tržnice, trgovce u maloprodaji, ugostitelje, zapravo sve one koji bi mogli imati doticaja s jabukama. Jer one ukradene nisu dozrele, a nekoliko dana prije krađe i prskane su pesticidima.

‘Ne treba raditi paniku jer stručne institucije rade pojačani nadzor, a isto tako da netko konzumira to voće neće u jednom trenutku pojesti 10 do 20 kilograma jabuka odjednom’, rekao je Slavko Kopilović iz križevačke savjetodavne službe.

Ako osoba koja je pojela takvu jabuku osjeti mučninu, glavobolju, vrtoglavicu, bilo bi dobro da se javi liječniku. A potraga za jabukama se nastavlja.

Naime, iskusan berač, znači onaj koji zna kako ubrati i odložiti jabuku, u 8 sati može ubrati između 700 i 1.000 kilograma jabuka. Ako računamo da su svi berači bili iskusni i radili bez prestanka, za ovaj pothvat bilo je potrebno minimalno 20 ljudi.

‘Treba znati kako jabuku primiti od ispod, ne tiskati ju, ona se lagano podiže, jabuka koja je spremna za berbu lakše se odvaja na peteljci, a onda kad ju se odvoji stavlja ju se u klokanicu koju imate ispred sebe’, dodaje Kopilović.

Postoji i takozvani mehanizirani način berbe, ali za pretpostaviti je da ako je to bilo pod okriljem noći da je berba ipak bila ručna.

dnevnik.hr

Komentari

komentara