Trudnoća i majčinstvo

Strašno – Trudnica mora prekinuti trudnoću jer je začela u "smrdljivom stanu"!

Napisao admin

Život u beogradskom naselju 'Dr Ivan Ribar' jednu je trudnicu, kako piše Telegraf.rs, koštao nerođenog djeteta.


Trudnica (Foto: Arhiva)

Zgrade u naselju su problematične zbog povišene razine fenola čime se ugrožava zdravlje stanara. Kod fenola je riječ o otrovnoj bijeloj kristalnoj supstanci. To je skupina spojeva koja se sastoji od hidroksilne skupine. Slični su alkoholima, ali je njihova kiselina intenzivnija. Prilikom udisanja fenola, može doći do iritacije dišnih puteva, ali i posljedica na središnji živčani sustav te oštećenja ostalih organa.

Marini Jakšić fenoli su posebno naštetili. Budući da je svoje dijete začela upravo u jednom od tih stanova, liječnica joj je sugerirala da prekine trudnoću dok su joj stručnjaci s Instituta za majku i dijete potvrdili da je trudnoća rizična. Tužan je to razvoj događaja o kojem piše srpski Telegraf.

Ova majka požalila se da se smrad sličan nafti osjetio već početkom ove godine, pri samom useljenju u naselje. ‘Obratila sam se Građevinskoj direkciji i izvođaču radova. No, na moja četiri dopisa nitko iz GDS-a nije reagirao. Tek su izvođači radova angažirali Zavod za zaštitu na radu koji je izvršio mjerenje zraka’, rekla je Jakšić.

Ona tvrdi da su joj na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) čak su joj rekli da će joj moći pomoći tek kad otrovanje postane akutno. Preostalim stanarima ovog naselja savjetovali su iseljenje. ‘Kod polovice od ukupnog broja do sada pregledanih stanova, utvrđene su koncentracije više od onih u općoj populaciji’, poručili su iz VMA.

‘Stanari su bili informirani da stanovi nisu zdravstveno sigurni, posebice za trudnice, djecu, starije osobe i kronične bolesnike’, rekao je Slaviša Mladenović, rukovoditelj Centra za higijenu i humanu ekologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje. Jesu li bili informirani ili ne, sad je potpuno nevažno jer – ovoj majci dijete ne mogu vratiti.

dnevnik.hr

Komentari

komentara