Trudnoća i majčinstvo

Obraz ili čelo: Ne ljubite djecu u usta jer tako stvarate žrtve

Napisao H. H.

Bivši nogometaš David Beckham nedavno je ljubio svoju kćer Harper u usta, kao i njegova supruga Victoria. Čini se kako za njih to nije ništa neobično, ali je u javnosti izazvalo burne rasprave – je li to za djecu prihvatljivo ili ne.

Iako liječnici kažu kako se djeca moraju osjećati voljeno i sigurno u obiteljskom okruženju, ljubljenje u usne nije najbolji način izražavanja roditeljske ljubavi, piše 24sata.

1. Može izbrisati djetetovo razumijevanje osobnih granica

Usne i usta su osobne granice dječjeg tijela, objašnjava psihologinja Charlotte Reznick. Kad poljubite dijete usnama, pokazujete mu da je njihova tjelesna granica otvorena i da netko može bez problema upasti na njihov teritorij. To također uključuje hranjenje na silu i dopuštanje i druge vrste agresivnog ponašanja. Dakle, “invazivni” roditelji mogu povećati rizik da će njihovo dijete razviti “sindrom žrtve” s nemogućnošću da kažu “ne” te da ne nauče upravljati vlastitim osobnim granicama.

2. Nije higijenski

Liječnici, a posebno stomatolozi, upozoravaju da u našim ustima postoji ogroman broj mikroba koji možda ne zaraze odrasle, ali se lako mogu prenijeti na djecu i nanijeti im veliku štetu. A budući da dijete ima slabiji imunološki sustav, pojašnjava Charlotte Reznick, mogu tako pokupiti opasne infekcije koje se prenose putem sline.

3. Dijete može početi ljubiti druge u usta kao izraz suosjećanja

Dijete se može početi ponašati na isti način na koji ste ih učili kod kuće, ali izvan obiteljskog kruga, pa može početi ljubiti drugu djecu ili odrasle kao način izražavanja suosjećanja i simpatije. Psihologinja ističe da, čak i ako je to bila nevina roditeljska gesta, djeca uče oponašanjem, tako da bi to isto mogli ponoviti s drugima, a da ne shvate intimnu implikaciju ove geste. Zbog toga, preporučuje da dijete samo ljubite u obraz ili čelo.

Komentari

komentara