Trudnoća i majčinstvo

Najdragocjenija beba – Postala majka poslije 19 uzastopnih pobačaja!

Napisao admin

Džoana Šort uspjela je da poslije 19 pobačaja rodi zdravu djevojčicu koju sada, nakon 14 godina muka njenih roditelja, novine nazivaju najdragocjenijom bebom u Velikoj Britaniji.


Beba (foto: cure.ba)

U porođajnoj sali Džoana je snažno privukla babicu da bi još jednom naglasila koliko je dijete koje dolazi na svijet bitno.

– Sjećam se da sam je čvrsto držala i i izgovorila ono što sam morala još jednom da ponovim: „Ne zaboravite, ovo je vrlo, vrlo dragocjena beba – sjeća se Džoana.

Babici podsjećanje i nije trebalo jer je u Džoaninom zdravstvenom kartonu mogla da vidi potresnu priču žene koja je 14 godina pokušavala da rodi dijete, uspjevši pri tom 19 puta da zatrudni i isto toliko puta da pobaci. Nakon pobačaja Džoana je bila 12 puta hospitalizovana, a tokom ovog dugog perioda liječilo je deset različitih ljekara. Kada je, ovog januara stigla u bolnicu u Njuportu da se porodi, Džoana je djelovala mirno i fokusirano. Odbila je bilo koje sredstvo protiv bolova i riješila da svoju malu Emili Kejt rodi sasvim prirodno. Njen muž Stiv, ipak nije mogao da izdrži.

– Potpuno sam se raspao. Za mene je napetost u toj sobi bila neizdrživa. Kao da su sve brige i bol koje smo proživljavali u posljednjih 14 godina odjednom napunili tu sobu- prisjeća se Stiv.

Danas je Emili Kejt, dijete za kojim se toliko čeznulo, srećna, zdrava i slatka četvoromjesečna beba. Jednog dana će sigurno i sama saznati koliko je sreće njeno rođenje donijelo porodici Šort.

Priča porodice Šort, počinje i mnogo prije nego što su se sreli, u vrijeme kada je Džoana bila četrnaestogodišnja djevojčica kojoj je dijagnostifikovana endometrioza. Ovo je stanje koje stvara izrasline koje obmotavaju matericu, a njegova posljedica može biti i neplodnost.

Kada su se Džoana i Stiv upoznali, 1997. vrlo brzo su se zaljubili i počeli da žive zajedno. Nakon dvije godine zajedničkog života kupili su svoju prvu kuću i otvoreno su pričali o tome kako žele da imaju mnogo djece. Ali kada je Džoana ostala u drugom stanju uslijedio je i prvi pobačaj.

– Sjećam se da su i fizički i emocionalni bol tom prilikom bili jednako jaki i da sam bila u potpunoj agoniji. Stiv nije znao šta da radi- prisjeća se Džoana.

Nakon ovoga, par je pokušao da gleda na stvari pozitivno, tješeći se činjenicom da je Džoana ipak u stanju da zatrudni. Sljedeće godine pokušali su ponovo, ali slijedio je još jedan pobačaj. Nakon još jednog pokušaja sa istim ishodom, potražili su pomoć stručnjaka ali im je rečeno da se strpe, da pričekaju i nastave da pokušavaju.

Do 2003. Džoana i Stiv su se vjenčali, preselili su se u veću kuću, kupili kola i sve uredili tako da budu spremni na prinovu kada ona konačno stigne.

– Nova kuća imala je četiri spavaće sobe i dvorište dovoljno veliko da u njega stanu sve igračke za baštu. Ja sam počela da se bavim brigom o djeci, dijelom zato što ih volim, a dijelom zato što sam se i na taj način pripremala da postanem majka. Sve u našem životu – kuća, kola, posao- sve je bilo prolagođeno porodici jer je to ono o čemu smo oduvijek maštali- kaže novopečena mama Džoana.

Međutim u narednoj deceniji, iz godine u godinu priča se ponavljala. Džoana je uspijevala da ostane u drugom stanju, ali je između osme i 12 nedjelje uvijek slijedio pobačaj. Ova žena je poslije nekoliko godina već naučila da prepozna promjenu u svom tijelu i prije nego što počne krvarenje i da osjeti da više nije trudna i prije nego što joj doktor to potvrdi

– Ista priča se ponavljala, isti bol. Na kraju sam zapravo počela da prepoznajem taj osjećaj, niko ništa nije morao da mi kaže – priča Džoana.

Tokom ovog perioda Šortovi su obilazili ljekarske ordinacije, neprestamo tražeći rješenje. Sjećaju se da su neki ljekari bili ljubazni ali jednostavno nisu mogli da im pomognu, a da su neki bili grubi i oštri, bez imalo samilosti za situaciju u kojoj su bili njihovi pacijent.

– Jedan od ljekara kod kojih smo išli, rekao mi je da nije moguće da sam toliko puta zatrudnjela i pobacila i da je sve to najvjerovatnije samo u mojoj glavi. To je bilo poslije šestog pobačaja. Nisam mogla da vjerujem. – sjeća se Džoana.

Prošle godine par je posjetio specijalistu Ričarda Penketa, koji im je nekim čudom dao snage da se ponovo ponadaju. On je predložio Džoani da ode u Kanadu gdje se trenutno ispituje novi operativni postupak koji uklanja ožiljke sa materice, mnogo dublje iz tkiva nego što su to radili hirurzi u Britaniji.

Rizik koji je Džoana prihvatila pristajući na ovaj zahvat se isplatio i bračni par Šort uz svoju ćerkicu Emili Kejt sada može da uživa u porodičnom životu koji su oduvijek željeli.

cafe.ba

Komentari

komentara