Trudnoća i majčinstvo

Previše zaštitnički odnos prema djeci može rezultirati negativnim posljedicama

Napisao H. H.

Roditelji koji previše štite svoju djecu obično žele da ih sklone od nevolja, povreda i boli. Međutim, postoje tipovi roditelja koji pretjeruju u želji da zaštite dijete i samim time izazivaju niz nuspojava koje se odražavaju na kasniji život djeteta.

Ukoliko su roditelji previše zaštitnički nastrojeni prema svom djetetu, oni mu na taj način šalju poruku da ne smatraju da je ono sposobno da se nosi sa životnim izazovima. To često dovodi do nedostatka samopouzdanja kod djece, piše “Klix“.

Takva djeca odrastaju u ljude koji ne mogu uspjeti u izazovima i zadacima bez pomoći odraslih.

Također, djeca koja imaju previše stroge i zaštitnički nastrojene roditelje ne znaju razvijati i preuzimati odgovornost za svoje postupke te moraju preuzimati veće rizike, pogotovo u tinejdžerskom uzrastu.

Pretjerano zaštitnički odnos roditelja prema djetetu dovodi do nedostatka razvoja samopoštovanja kod djeteta. Ovo se dešava jer se djetetu ne dozvoljava da se suoči sa izazovima bez roditeljske intervencije. Samopoštovanje se inače razvija tako što se djeca puštaju da se sami suoče sa izazovima, a to im može biti uskraćeno ukoliko su previše zaštićeni.

Komentari

komentara