Trudnoća i majčinstvo

NAJMLAĐA MAJKA U BIH: U BIHAĆU SE PORODILA 14-GODIŠNJAKINJA

Napisao H. H.

U Bihaću, Tuzli, Mostaru, Livnu, Bijeljini, Goraždu i Banjoj Luci protekle godine porodilo se 76 maloljetnica. Neke su svoju novorođenčad ostavile u rukama medicinskih radnika.

Najviše porođaja maloljetnica bilo je na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla – ukupno 33, ali na toj klinci lani je i rođeno najviše beba – 3.720. Najmlađa porodilja u Tuzli imala je 15, a najstarija 46 godina.

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću lani se porodilo 15 maloljetnica, a najmlađa je imala svega 14 godina. Ukupno su bihaćki ljekari obavili 1.798 porođaja, što je u poređenju sa 2016. ili 2015. godinom za 50, odnosno 100 porođaja više.

Prema podacima Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a RS u Banjoj Luci, 2017. godine devet maloljetnica su postale majke, a ukupno je obavljeno 3.198 porođaja. U poređenju sa 2016. godinom, u banjalučkom kliničkom centru rođene su 104 bebe manje.

– Na Ginekološko-akušerskom odjeljenju bijeljinske bolnice 2017. godine imali smo 999 porođaja, od čega je porođeno šest maloljetnica. Uglavnom su to porodilje iz Bijeljine, ali imamo i porodilja iz okolnih opština Ugljevik, Zvornik, Modriča, Brčko – kaže za “Avaz” prim. dr. Slavica Bobar, načelnica Ginekološko-akušerskog odjeljenja bijeljinske bolnice.

Tuzla i Mostar

U mostarskoj bolnici “Dr. Safet Mujić” i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici porođeno je 11 maloljetnica. Najmlađa je imala 15, a najstarija porodilja 46 godina. Na Ginekološkom odjelu Kantonalne bolnice Goražde lani je obavljen 231 porođaj, a majke su postale dvije maloljetnice. I na koncu, u Kantonalnoj bolnici Livno 2017. je obavljeno 329 porođaja, ali među porodiljama nije bilo nijedne maloljetnice.

Nažalost, još postoje slučajevi da porodilje svoju novorođenčad ostavljaju u bolničkim ustanovama. Takvih slučajeva bilo je devet: po tri u Tuzli i Mostaru (Sveučilišna klinička bolnica), dva u Bihaću i jedan u Goraždu.

Smrtnost novorođenčadi

Rani neonatalni mortalitet na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla iznosi 4,52 posto i, kako je navedeno, taj prosjek odgovara neonatalnom mortalitetu u zemljama okruženja. U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar odgovorili su nam da mrtvorođenče ne znači nužno preminuće tokom porođaja, nego je čest slučaj da trudnice dolaze u ustanovu kada se već plodu ne čuju otkucaji srca, tj. ne pokazuju znakovi života. U Bihaću je lani bilo 15 mrtvorođenčadi, u Banjoj Luci devet, bolnici “Dr. Safet Mujić” četiri i Goraždu jedan, dok u Livnu nije bilo takvih slučajeva.

Cijena porođaja može biti i iznad 2.000 KM

U Bihaću se porođaji ne naplaćuju, jer svaka trudnica koja nema zdravstveno osiguranje to pravo ostvaruje putem Centra za socijalni rad. U Tuzli se, također, ne naplaćuju porođaji, ali porodilje koje nisu osigurane dužne su platiti bolnički tretman, čija cijena ovisi o načinu porođaja i vrsti usluga. U livanjskoj bolnici porođaji se naplaćuju neosiguranim trudnicama, zatim trudnicama iz drugih kantona i inozemstva, osiguranim trudnicama iz drugih kantona i inozemstva, dok cijena ovisi o broju pruženih usluga.

Porođaji se naplaćuju neosiguranim osobama u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Obični porođaj može koštati 500 KM, a nekad dosegne cijenu i višu od 2.000 KM. U Bijeljini i Banjoj Luci, kako nam je navedeno, ne naplaćuju ništa, dok u Goraždu neosigurane osobe plaćaju 386,40 KM, a u bolnici “Dr. Safet Mujić” porođaji se naplaćuju za neosigurane osobe i strane državljanke, ali nema fiksne cijene.

Bez podataka iz Sarajeva i Zenice

Uprkos našim nastojanjima, podatke o broju porođaja, broju maloljetnih porodilja, mrtvorođenčadi i cijenama porođaja, iz Kliničkog centra u Sarajevu i Kantonalne bolnice u Zenici nismo uspjeli dobiti.

Komentari

komentara