Trudnoća i majčinstvo

Bebe – Muškarci koji odlažu očinstvo izlažu svoju djecu zdravstvenim rizicima

Napisao admin

Janet i Mick su se vjenčali kada je ona imala 30, a on 44 godine, a kada su odlučili da prošire porodicu, njoj je bilo 35, a njemu 49 godina. Janet je brzo zatrudnila i rodila kćerku, kojoj su dali ime Grace. Kada je djevojčica napunila šest mjeseci, primijetili su da se "razlikuje" od ostale djece.


beba (foto:cure.ba)

– Kada bi neko u samoposluzi počeo da joj tepa, nije reagovala, samo bi okrenula glavu-  sjeća se Janet. Osim toga, ljekar je primijetio da je isuviše tiha za bebu tog uzrasta. 

Grace je kasnila u razvoju – počela je da puzi sa 16 mjeseci, a prohodala je kada je imala dvije godine. Kada je napunila četiri godine, ljekari su ustanovili da boluje od autizma. 

Tragajući za mogućim uzrocima, Janet i Mick su u jednom trenutku došli do iznenađujućeg saznanja: brojna istraživanja pokazuju da muškarci koji odlažu očinstvo podjednako izlažu svoju djecu zdravstvenim rizicima kao i žene koje rađaju poslije 40. godine, prenosi Ženablic. 

Najnovije studije navode na zaključak da su djeca starijih očeva izložena većem riziku od niza genetskih poremećaja i bolesti, uključujući autizam, šizofreniju i probleme u razvoju, kao što su patuljasti rast i rascjep nepca. 

Ljekari su decenijama opominjali žene da treba da rađaju dok su mlade, jer se s godinama povećava opasnost od nastanka bolesti, kao što je Daunov sindrom. Danas naučnici tvrde da je opasnost od prenošenja genetskih mutacija na potomstvo dvostruko veća kod muškaraca u 40-tim godina, nego kod onih u dvadesetim. Drugim riječima, i muškarcima otkucava biološki časovnik. 

Naučnici već godinama pretpostavljaju da postoji veza između starijih očeva i malformacija djece, ali je revolucionarna studija objavljena u uglednom časopisu “Nature” tek nedavno dokazala da muškarci s godinama prenose sve više genetskih mutacija na potomstvo. 

Metodom sekvenciranja DNK 78 roditelja i njihove djece sa Islanda utvrđena je direktna veza između starosti oca i broj mutacija u genetskom materijalu djece koje povećavaju rizik od autističnih poremećaja i šizofrenije. Starosno doba majke nije uticalo na rizik – čak 98 odsto svih genetskih mutacija kod djeteta poteklo je od oca. 

Istraživanje provedeno u Izraelu, u kome je učestvovalo 87.907 djece rođene između 1964. i 1976. godine, pokazalo je da muškarci stariji od 50 godina imaju tri puta veće izglede da dobiju dijete oboljelo od šizofrenije, nego muškarci koji su dijete dobili do 25. godine života. 

I rizik od bipolarnog poremećaja povećava se srazmjerno očevoj starosti, pokazuje istraživanje iz 2008. godine. Druga istraživanja navode na zaključak da bi djeca koju su očevi kasno dobili mogla biti izložena većem riziku od raka dojke. 

Stručnjaci ističu da ovi rizici nisu veliki i da će većina djece začete iz veze sa starijim muškarcima biti zdrava, ali upozoravaju da roditelji treba da budu svjesni da i muškarcima otkucava biološki sat i razmisle prije nego što stvore novi život. 

Slabije pamćenje i manje elastična koža nisu jedini simptomi starenja – kod muškaraca s godinama opada i kvalitet spermatozoida. I dok se žene rađaju sa određenim brojem jajnih ćelija, muškarci proizvode spermatozoide tokom cijelog života. Na svakih 16 dana, ćelije u testisima se dijele i DNK se kopira u novu ćeliju koja proizvodi nove spermatozoide. Ljudsko tijelo je prilično precizno u proizvodnji egzaktnih kopija, ali desi se i da pogriješi. Zato neki spermatozoidi mogu imati grešku u DNK – tzv. genetsku mutaciju. 

Kako muškarac stari, proces kopiranja se usporava i postaje sve manje efikasan. Njegova sperma ima sve više mutacija, a kada takva sperma učestvuje u stvaranju novog života, povećava se rizik od problema u njegovom razvoju.

vijesti.ba

Komentari

komentara