Trudnoća i majčinstvo

U FBIH NAMJERNOG PREKIDANJA TRUDNOĆE SVE MANJE – Za ne prijavljivanje abortusa rigorozne mjere, kazne i do 15.000 maraka

Napisao admin

Iako već odavno postoje sredstva za zaštitu od neželjene trudnoće, još se neke pacijentice odlučuju za namjerni prekid trudnoće. U Federaciji BiH ne postoje zvanični podaci o tome koliko se tokom jedne godine obavi abortusa.


Beba (Foto: Cure.ba)

Ova informacija potvrđena nam je i u Zavodu za javno zdravstvo FBiH

Primarna zaštita 

Da bi se na neki način reguliralo prijavljivanje operativnih zahvata, koji uključuju i abortuse, u FBiH u maju 2012. godine stupio je na snagu Zakon o evidencijama u oblasti zdravstva, koji predviđa novčane kazne za one koji ne vode precizne podatke o tome. U ovom zakonskom rješenju predviđena je kazna od 10.000 do 15.000 KM za kršenje odredbi ovog akta. 

Midhat Kurtović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, u izjavi za Dnevni avaz naglasio je da broj abortusa koji se obavljaju u ovoj medicinskoj ustanovi opada. 

– Zavod je jedina ustanova iz primarne zdravstvene zaštite koja može obavljati abortuse. Nije mi poznato ima li ijedna privatna ordinacija rješenje da to može raditi. U Zavodu radimo abortuse do 10. sedmice trudnoće. No, broj namjernih prekida trudnoće je u padu. Jedan od razloga je i edukacija žena i djevojaka, što je vrlo važno – naveo je Kurtović.  

Sve po zakonu

Ginekolog Vernes Begović smatra da se svi trebaju uključiti u to da abortusi postanu prošlost. 

– Ovo je vrijeme modernih vrsta kontracepcije. Nema više abortusa kao prije, ali i dalje se moramo boriti protiv toga. U mojoj ordinaciji abortusi se ne rade već osam godina, jer sam protiv toga, a po zakonu ih mogu obavljati – kaže Begović, dodajući da abortus radi samo ako je život pacijentice ugrožen.     

Medicinska opravdanost 

Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), naglašava da ova ustanova radi samo medicinski opravdane abortuse. 

– Koliko mi je poznato, Klinika za ginekologiju i akušerstvo vrlo malo radi namjernih abortusa, osim u slučajevima kada je ugroženo zdravlje majke ili kada s djetetom nešto nije uredu – pojasnila je Jandrić.

Dnevni avaz

Komentari

komentara