Trudnoća i majčinstvo

Doktori u Engleskoj – 'Zamrzli' bebu i spasili joj život

Napisao admin

Doktori u Engleskoj su uspjeli da spase život novorođenoj bebi tako što su joj snizili tjelesnu temperaturu i u tom stanju držali 4 dana.


Beba (Foto: Cure.ba)

Mali Edvard Ivs je rođen sa samo 5 procenata vjerovatnoće za preživljavanje, zbog stanja koje se naziva “supraventikularna tahikardija” (SVT) i koja izaziva izuzetno brz rada srca koji može biti smrtonosan, piše “Telegraf”. 

Međutim zahvaljujući pionirskoj medicinskoj tehnici kojom su ljekari na Univerzitetskoj bolnici u Londonu malom Edvardu spustili temperaturu za četiri stepena, mališan je preživio. 

Kada se Edvard rodio u avgustu prošle godine njgovo srce je kucalo brzinom od 300 otkucaja u minutu, duplo više nego što je uobičajeno. 

Doktori su ga tada umotali u ćebe koje je bilo namočeno hladnim gelom i spustili tako temperaturu sa 37 na 33.3 Celzijusova stepena, usporili njegov metabolizam i spriječili oštećenje mozga i otkazivanje ostalih vitalnih organa. 

Nakon 2 dana pokušali su da polako povećaju njegovu tjelesnu temperaturu, ali je njegovo srce ponovo počelo da kuca neuobičajeno brzo pa su ga “zamrzli” na dodatna 2 dana. 

Tokom ovog neuobičajenog postupka mališan je 5 puta primao elektrošokove iz defibrilatora zbog potencijalnog rizika da majušno srce ne prestane da kuca. Četvrtog dana srce je počelo da oztkucava u približno normalnom ritmu i da se približava sigurnoj zoni, pa su ljekari na svaka 24 časa povećavali bebi tjelesnu temperaturu za 1 Celzijusov stepen. 

Majka malog Edvarda kaže da je teško podnijela to što je mališan ležao skoro smrznut u ohlađenom ćebetu i pelenama, a pod jakim sedativima se uopšte nije pomjerao, tako da je izgledao kao da je mrtav. 

B92

Komentari

komentara