Trudnoća i majčinstvo Zdravlje

Istraživanje britanskih stručnjaka – Imat ćete zdraviju bebu, ako jedete ovako

Napisao admin

Istraživanje britanskih stručnjaka na temu uticaja stila života i prehrambenih navika majke za vrijeme trudnoće na zdravlje potomka, pokazalo je da buduće mame trebaju veliku pažnju obratiti unosu omega-3 masnih kiselina.


porodica (foto:cure.ba)

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism su potvrdili da majke s povećanim unosom omega – 6 polinezasićenih masnih kiselina tokom trudnoće, koje se pretežito nalaze u uljima za kuvanje i orašastim plodovima, rađaju djecu s većim procentom masnog tkiva. Nadalje, istraživači su ustanovili da više nivoi omega – 3 polinezasićenih masnih kiselina u prehrani majke (losos, tuna, repičino ulje) tokom trudnoće utiče na povećanje mišićne mase u potomka te smanjenje procenat masnog tkiva. 

Najbolja uputa budućim majkama, smatraju autori studije, je da tokom trudnoće nastoje unositi više omega-3 , a smanjiti unos omega -6 polinezasićenih masnih kiselina kako bi pozitivno uticali na zdravlje djeteta. Naime, već je poznato da djeca majki koje su za vrijeme trudnoće unosile dovoljnu količinu omega-3 imaju bolje mentalne i psihomotorne sposobnosti, te smanjen rizik od pojave astme. 

Omega-3 masne kiseline štite krvožilni sistem, srce, snižavaju nivo triglicerida u krvi i visoki pritisak. Studije sugerišu da omega-3 štiti i od nekih vrsta karcinoma, depresivnog ponašanja te jača sposobnost pamćenja.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android i iPhone aplikcije na vašim telefonima.

cure.ba

Komentari

komentara