Trudnoća i majčinstvo

Uspostavite zdrav temelj za vas i vašu bebu – 5 savjeta za zdravu i sretnu trudnoću

Napisao admin

Bilo da ste trudni ili pokušavate ostati u drugom stanju, ovih pet jednostavnih savjeta pomoći će vam da uspostavite zdrav temelj za vas i vašu bebu.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

1. Dodaci u prehrani. 

Uzimanje kvalitetnih prenatalnih dodataka i ribljeg ulja neophodno je za osiguravanje vašeg i bebinog zdravlja. Razmislite o dodacima  i nemojte štediti na njima. 

2. Jedite svježu, organsku hranu. 

Kada ste trudni, ono što jedete doslovno formira i hrani vaše nerođeno dijete. Za zdravu prehranu punu hranjivih tvari, bez toksina usredotočiti se na svježe, organske i cjelovite namirnice.Uključite zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, grah, orahe, sjemenke, svježe voće i povrće u vašu prehranu. Ako konzumirate meso, ribu ili mliječne proizvode, pobrinite se da odaberete one sa dosta masnoće, organske mliječne proizvode, organsku perad, domaću govedinu i divlje ulovljene ribe.

3. Pijte puno vode. 

Pravilna hidratacija je bitna za zdravu trudnoću. Pravilna hidratacija će održati vašu razinu energije i olakšati neke od tegoba trudnoće. Ne samo da se tekućinom prenosite vitalne hranjive tvari iz krvi do vašeg dijeteta, ona pomaže u sprečavanju zadržavanja vode, zatvora, hemoroida i dehidracije. 

4. Vježbanje. 

Postoje mnoge prednosti za vježbanje u trudnoći, uključujući više energije, manje šanse za gestacijski dijabetes, lakši porod i zdraviju bebu, brži oporavak nakon poroda, bolji san, a zdraviji imunološki sistem… da spomenemo samo neke.

5. Uklonite toksine. 

Iz kuhinje do vaše kozmetičke torbice – toksini vrebaju u svakom kutku vašeg doma. Učinite sebi i bebi uslugu, pa zamijenite jaka sredstva za za čišćenje sa jednostavnim i učinkovitim prirodnim proizvodima za čišćenje. Evo jednog primjera: pomiješajte  bijeli ocat u vodi i dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja poput lavande, ružmarina ili čajevca. 

cure.ba

Komentari

komentara