Trudnoća i majčinstvo

Važna uloga – Svjetlo u trudnoći utiče na oči bebe

Napisao admin

Svjetlost koja prolazi kroz tijelo u matericu ima važnu ulogu u razvoju oka, otkrili su američki istraživači.


Beba (foto: cure.ba)

Studija objavljena u žurnalu Nature, pokazala je da miševi koji provedu trudnoću u potpunom mraku rode bebe sa loše razvijenim očima. Ona je pokazal da su male količine svjetlosti neophdne da bi se kontorlisao rast krvnih sudova u oku.

Ako biste ušetali u tijelo miša ili čovjeka, ne biste od mraka ništa vidjeli. Međutim, majušne količine svjetlosti ipak prodiru kroz tijelo.

Naučnici sa Univerziteta u San Francisku i iz Dječje bolnice u Sinsinatiju vjeruju da svjetlost koja prodre kroz tijelo može da utiče na razvoj oka, makar kod miševa, piše B92.

U normalnim uslovima, formira se mreža krvnih sudova poznata kao hijaloidni krvni sistem koja hrani mrežnjaču u nastajanju. Međutim, budući da bi ometali vid kada bi ostali, krvni sudovi se kasnije sklone – kao skele sa završene zgrade.

Istraživači kažu da se to nije dogodilo kada je trudnoća provedena u totalnoj tami.

Kritični period iznosio je oko 16 dana – što je veoma kasno u trudnoći miša, a jednako je prvom tromjesečju ljudske trudnoće.

„Nije riječ o nekoj nebitnoj razlici već o velikom uticaju na razvitak mrežnjače”, kaže prof. Ričard Lang iz Dječje bolnice u Sinsinatiju. On je dodao da je saznanje o tome predstavljalo „ogromno iznenađanje”.

Istraživači se nadaju da bi njihovi rezultati mogli da pomognu u razumijevanju bolesti očiju, jer mnoge se zapravo svode na krvne sudove.

Neke prerano rođene bebe razvijaju „retinopatiju prijevremenog rođenja” kada krvni sudovi u očima porastu do neprirodne veličine što dovodi do oštećenja mrežanjače i gubitka vida.

Istraživanje je pokazalo da svjetlost kod miševa aktivira protein melaopsin koji reguliše i biološki sat. Imaju ga i ljudi. Međutim, nije poznato da li se isti proces odigrava i kod nas ili kod drugih životinja.

Profesor Robin Ali sa Univerzitetskog koledža u Londonu, kaže da je riječ o „fascinantnoj studiji”, ali dodaje da je neophodno još istraživanja. On smatra da bi ovi rezultati mogli da dovedu do razmatranja neophodnog nivoa svjetlosti u toku trudnoće i u laboratorijama gdje se vještački proizvode mrežnjače.

„Ovo nam daje jedan sasvim novi pogled na razvoj mrežnjače i pokazuje koliko još toga imamo da naučimo o oku”.

cure.ba

Komentari

komentara