Trudnoća i majčinstvo

JESTE LI ZNALI – Šta nikada ne trebate pitati trudnicu?

Napisao admin

Ne kaže se “drugo stanje” uzalud – žene su za vreme trudnoće potpuno pod uticajem hormona i izmijenjenog stanja svijesti i nikad se ne zna kako će reagovati. S tim u vezi, treba znati i šta im nikada ne smijete reći, ako ne želite da vidite i ne tako prijatno lice trudnoće.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

1. A jel’ planirano?

Zar je to bitno, na kraju krajeva? Osim što je neumjesno, ovo pitanje je potpuno nepotrebno jer da ga nije/nisu željeli, trudnoća se ne bi ni nastavila, niti biste vi o njoj bili obaviješteni, zar ne? Ako na vijest o nečijoj trudnoći nemate šta pametno da kažete, bolje je ćutati.

2. Hoćeš li ga zadržati?

O, da – ovo pitanje je itekako stvarno – postavljaju ga čak i ginekolozi. Pitanje je ne samo neumjesno, već bezobrazno, uvredljivo i potpuno bezobzirno. Nebitno da li ste ljekar, prijatelj, rodbina, roditelj – ako vam trudnica već saopštava ovakvu vijest – primjerenije je čestitati nego na ovako loš način zadirati u privatnost. A da ne naglašavamo kako je možete razljutiti ili potresti, što svakako nije u redu.

3. Jesi li sigurna da nisu blizanci?

Trudnoća ženi pored psihičkih, donosi i itekako vidljive fizičke promjene, na koje je veoma osjetljiva. Bez obzira na činjenicu da u sebi nosi još jedan život i da je sva ta kilaža prolazna, trudnice ne vole da im se na nju skreće pažnja, naročito ne na takav način. Osim što je neprilično, može biti i uvredljivo ili je povrijediti, jer – možda je bila blizanačka trudnoća na početku, pa je nešto pošlo naopako i ostade jedna beba. Imajte takta.

4. Mogu li da pipnem stomak?

Ako niste u srodstvu ili dobri prijatelji ovo pitanje definitivno preskočite, jer većina trudnica ne želi da joj se iko oko stomaka petlja, osim ako sama ne ponudi. Bolje je pohvalite kako dobro izgleda i ima sladak stomak i suzdržite se od pipanja.

5. A je l’ djevojčica ili dječak?

Ovo je jedno od onih pitanja koje izaziva nelagodu, jer – ako već sama nije rekla, zašto misle da će im reći ako me pitaju? Uživajte (ako možete) u trudnoći zajedno sa njom i jednako se radujte, ma kog da je pola beba.

6. Jeste li odabrali ime?

Ovo pitanje je u rangu prethodnog. Odabir imena definitivno može biti iscrpljujući i frustrirajući, utoliko više što su sva dobra umnogome i veoma česta, pa onda uzevši u obzir eventualne razmirice i neslaganja između samih roditelja. Čak i kad odabere ime, trudnica rijetko kad ima želju da ga kaže prije nego što se beba rodi, iz više razloga: sujevjerje, ne želi da ga podliježe tuđem sudu (možda i osudi), iz straha da ga neko drugi ne upotrijebi prije nje i slično. Umjesto toga, bolje je pitati da li se zabavlja birajući ime, lakše će joj biti.

organvlasti.com

Komentari

komentara