Trudnoća i majčinstvo

Čokolade i slatkiši – Da li ste svoje dijete ''navukli'' na slatkiše?

Napisao admin

Šezdeset posto male djece su zavisni od čokolade i slatkiša, a njihovi roditelji su krivi za to, kažu stručnjaci.


dijete (foto:cure.ba)

Jedan od tri roditelja je priznao da je svoje male izbirljivce u hrani podmićivao slatkišima, pokazala je anketa. Takođe, 58 posto majki je izjavilo da njihovi trogodišnjaci redovno traže slatkiše, i to svaki dan. Istraživanje je podstaklo raspravu o tome ko je kriv za epidemiju gojaznosti koja već uveliko zahvata mlade generacije. 

Istraživači su razgovarali sa 2.002 majke djece u dobu između 12 mjeseci i pet godina. Otkrili su da 26 posto majki uvodi čokoladu u ishranu svoje djece prije navršenih devet mjeseci života, a više od pola ispitanica je izjavilo da su počele da nude čokoladu djeci starosti do 12 mjeseci. Takođe su otkrili da 61 posto majki daju svojoj djeci slatkiše svaki dan. 

U komentaru na rezultate studije, nutricionista Ivon Bišop-Veston kaže: “Rezultati istraživanja su zabrinjavajući, a mogu reći da u potpunosti odražavaju ono što vidim u mojoj svakodnevnoj praksi. Roditelji prerano uvode čokoladu i slatkiše u ishranu beba. To je izuzetno opasno jer gojaznost ne smijemo potcjenjivati, budući da je povezana sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom, rakom i osteoartritisom. Potreba da se spriječi gojazost od početka postaje sve argumentovanija.” 

Takođe je dodala i sljedeće: “Prehrambene navike u djetinjstvu imaju veliki uticaj na ishranu u odraslom dobu. Povremene slatke namirnice su, naravno, u redu, ali namirnice sa puno šećera kao što je čokolada treba izbjegavati davati djeci redovno. Ne treba navikavati djecu na to da je čokolada uvijek dostupna, jer to može da stvori nezdravu naviku.“ 

Istraživanje sugeriše da je ključni uzrok problema što roditelji koriste slatkiše i čokoladu kako bi podmitili djecu koja su probirljiva u hrani. Utvrđeno je da je 56 posto roditelja misli da njihovo dijete samo prolazi fazu izbirljivosti, te da će “faza“ trajati kratko. 

Dječiji psiholog Ričard Volfson na to kaže: “Ovakvi nalazi studije potvrđuju da je izbirljivost u hrani čest problem u ovom dobu, vjerovatno zato što je to vrijeme kada djeca počinju da izražavaju određene prehrambene preference, te afirmišu svoje prehrambene navike. Ključ rješenja za male probirljivce je da roditelji ostanu smireni i ne pretjeruju u reakciji (odnosno, ne primoravaju dijete da jede podmićujući ga slatkišima). Dopustite određeno vrijeme za obrok, a ako se dijete i poslije određenog vremena igra sa hranom umjesto da je jede, jednostavno sklonite tanjir. Ne brinite – neće umrijeti od gladi. Ova faza će proći ukoliko budete dosljedni“, piše Roditeljstvo.

cure.ba

Komentari

komentara