Trudnoća i majčinstvo

Od igračke plačke – Šta ako se vaše dijete plaši Djeda Mraza?

Napisao admin

Uživajte u blagdanskoj atmosferi bez nepotrebne nervoze. Evo nekoliko savjeta kako da dijete pri susretu s Djeda Mrazom ne brizne u plač.


Dijete se plaši Djeda Mraza (foto: telegraf)

Zimski praznici su vrijeme za idilične porodične trenutke, međutim, ako se vaš mališan plaši Djeda Mraza, to može izazvati neugodnosti cijeloj obitelji. Poslušajte naše savjete i pomozite djetetu da prevaziđe svoj strah, a onda se zajedno prepustite blagdanskoj čaroliji.

Razumite dječja osjećaje

Djed Mraz za odrasle predstavlja bezopasni simbol radosti i magije koji donose blagdani. Međutim, strah je uobičajen i normalan za djecu uzrasta od dvije do sedam godina, ali uvijek ima i iznimaka. Važno je sagledati situaciju iz perspektive mališana, oni se mogu plašiti njegove bijele brade, rukavica ili crvenog odijela. Također, djeci je zastrašujuća i čenjenica da on sve zna – da li su oni bili dobri i poslušni ili nevaljali. I naravno, neka djeca se plaše nepoznatih ljudi, a naročito ako treba da se fotografiraju sjedeći Djeda Mrazu u krilu.

Ne žurite

Nemojte tjerati dijete da razgovara ili prilazi Djeda Mrazu na silu. Umjesto toga, polako mu pomozite da se osjeća ugodno u njegovoj blizini. Stručnjaci preporučuju da sa djetetom iz daljine promatrate drugu djecu, brata, sestru ili drugare kako prilaze i slikaju se sa Djeda Mrazom. Tako učinite nekoliko puta i moguće je da će dijete početi polako da mu se približava ili mu maše.

Pričajte često o Djedu Mrazu

Neka vaše dijete bude uzbuđeno zbog praznika i Djeda Mraza i prije blagdanske sezone kako bi imalo osjećaj da je u poznatom okruženju. Pričajte priču o veselom deki koji djeci iz cijelog svijeta donosi poklone i podijelite svoje sjećanja iz djetinjstva na Djeda Mraza. Pogledajte crtane filmove sa novogodišnjom tematikom, a možete poslati pismo sa željama djeteta na Sjeverni pol.

Ne forsirajte i ne kažnjavajte dijete

Najgore što možete učiniti je prisiljavate dijete da sjedi u krilu Djeda Mraza zbog fotografiranja. Tako ćete samo pogoršati situaciju. Prihvatite to kao trenutnu fazu u razvoju djeteta i da će je s vremenom prevladati. Možete svakako pokušati sljedeće godine. Nemojte kažnjavati dijete ili mu stvarati osjećaj krivnje zbog straha od Djeda Mraza. Izbjegavajte omalovažavanje i prijetnje, već prihvatite njegove osjećaje i uvjerite ga da je pored vas na sigurnom.

Razgovarajte s Djeda Mrazom

Budite Mrazov pomoćnik kako bi mu dijete lakše prišlo. Neka vaš suprug ili neki drugi član obitelji odvuče pozornost vašem mališanu dok vi razgovarate sa Djeda Mrazom. Objasnite mu da se dijete plaši i nagovestite kako ga opusti i da mu se približi. Kažite mu ime vašeg kućnog ljubimca ili omiljenu igračku kako bi Djed Mraz to iskoristio u razgovoru sa djetetom, prenosi Telegraf.rs.

Ne uništavajte magiju

Strah djeteta vas može natjerati da mu kažete da Djed Mraz ne postoji, ali stručnjaci to ne savjetuju. Naravno, ako je strah vrlo intezivan, možete razgovarati s pedijatrom ili dječjim psihologom o tome što poduzeti, i da li bi otkrivanje istine pomoglo u vašem slučaju. Većina djece se oslobodi straha do svoje sedme godine, ali onda im ostaje samo nekoliko godina vjerovanja u magične i nadnaravne stvari.

Napravite izuzetak

Moguće je da se dijete plaši Deda Mraza jer mu je nepoznat. To pokazuje da su vaši savjeti o tome da ne smije razgovarati s nepoznatim ljudima urodili plodom. Međutim, kažite mu da je Djed Mraz izuzetak i da s njim može razgovarati i sjedi mu u krilu, dok god ste vi ili neki drugi poznanik u blizini.

cure.ba

Komentari

komentara