Poslovni kutak

Savjeti stručnjaka – Jednostavni načini kako da uštedite nekoliko stotina maraka!

Napisao admin

U domaćinstvu postoji mnogo načina štednje koji, pojedinačno gledajući, znaju biti smiješno mali, ali ako ih zbrojimo sa ostalima i izračunamo na bazi jedne godine, može se bez problema ušparati po nekoliko stotina maraka što može biti sasvim dovoljno za pokrivanje registracije automobila, plaćanja rate životnog osiguranja ili dijela godišnjeg odmora.


Novac (Foto: Cure.ba)

Osim štednje, morate početi ekološki razmišljati i biti svjesni činjenice da izvori energije i vode na zemlji nisu neograničeni. Zato svaki put kada se kupate ili perete rublje razmislite o tome.

U nastavku donosimo pregled savjeta kako štedjeti, a radi lakšeg praćenja i snalaženja složili smo ih po određenim kategorijama.

Grijanje

Kako biste uštedjeli u sezoni grijanja, nabavite moderne uređaje za grijanje koji štede do 40 posto energije, ugradite uređaje za grijanje koji koriste prirodni plin, termostat postavite na maksimalno 20 stepeni C, a noću može i 5 stepeni niže. Svakim daljnjim stepenom sniženja temperature štedi se do šest posto na troškovima grijanja. Preporučene temperature prostorija treba da budu kupaonica 22, dnevni boravak 20, dječja soba 18, spavaća soba 16-17, grijaća tijela (radijatore, peći…) ne zaklanjajte namještajem zbog što boljeg protoka zraka, odnosno topline. Bolju učinkovitost radijatora moguće je postići postavljanjem dodatne toplinske izolacije na zidu iza radijatora. Termostate ne postavljajte u blizinu izvora topline jer će pokazivati krive vrijednosti, povremeno ispuštajte zrak iz radijatora, zagrijavajte samo prostorije u kojima boravite, ostale stavite na minimalno zagrijavanje,  dobro zatvorite vrata, prozore i druga mjesta kroz koja odlazi toplina, omogućite sunčevoj svjetlosti da prirodnim putem zagrijava prostorije. Ako je temperatura prostorije 16 stepeni, a želite je povećati na 20, postavljanjem termostata na 25, nećete brže zagrijati prostor, ali će zato potrošnja energije biti osjetno veća!

Topla voda

Za uštede tople vode za kupanje koristite tuš jer se troši i 50 posto manje vode nego kupanjem u kadi, nabavite termostatičke slavine kojima tačno regulirate željenu temperaturu vode, ne zagrijavajte vodu u bojleru iznad 60 stepeni C, kada se brijete ili perete zube, ne dozvolite da voda sve vrijeme teče iz slavine, posuđe najprije namočite i operite spužvicom i deterdžentom, a tek onda otvorite vodu i isperite, razmislite o instalaciji solarnih sistema za zagrijavanje vode.

Za uštedu hladne vode popravite sve slavine iz kojih kaplje ili curi voda, na slavine postavite perlatore koji smanjuju potrošnju, na tuševe ugradite kvalitetne glave (slušalice) koje smanjuju potrošnju vode uz isti učinak ispiranja, stare vodokotliće zamijenite novom generacijom koja za isti učinak troši i do šest litara vode manje, pazite na ispravnost vodokotlića, tu se može izgubiti velika količina vode (nekoliko hiljada litara godišnje), ako ste u mogućnosti, ugradite vlastiti vodomjer, za pranje posuđa koristite perilicu jer troši manje i vode i struje, te preko ljeta držite vodu u frižideru, tako nećete nepotrebno puštati vodu iz slavine čekajući da dođe hladnija, piše Oslobođenje.

cure.ba

Komentari

komentara