Poslovni kutak

Odlične ideje – Kako da uštedite gorivo?

Napisao admin

Za svakog vozača je danas vrlo važno da zna kako da maksimalno uštedi na potrošnji goriva. Postoje neke stvari koje možemo da uradimo, koje nam gotovo nikada ne padnu na pamet, a mogu da nam sačuvaju novac.


Automobil (foto: cure.ba)

Zagrijan motor je efikasniji, tako da bi bilo dobro da se prvo odvezete do najudaljenije destinacije do koje ste planirali da odete, a zatim i do ostalih.

Koliko god možete izbjegavajte gužve na putevima. Možda niste znali ali vožnja u prvoj brzini troši više goriva nego vožnja u drugoj. Automobilu je potrebno više goriva kada se sporo kreće i kada ubrzava, nego kada održava određenu brzinu, ma kolika bila.

Na lokalnim putevima, u sporednim ulicama, pokušajte, naravno ako napolju nije hladno, da držite prozore otvorenim. Izbjegavajte koliko god možete uključivanje klime.

Izbacite višak tereta. Sve što ne koristite, ili koristite vrlo rijetko, a stoji vam u prtljažniku, izbacite odatle. Lakši auto će uvijek moći da pređe više sa istom količinom goriva.

Na benzinskoj pumpi provjerite gume i napumpajte ih. „Eko“ gume troše manje goriva jer pružaju manje otpora pri okretanju. Dokazano je da mogu da uštede i do šest posto od ukupne potrošnje goriva.

cure.ba

Komentari

komentara