Poslovni kutak

Loša situacija – Omladina u BiH: I kad rade, rade na crno!

Napisao admin

U Republici Srpskoj bez posla je oko 60.000 mladih do 35 godina, a ništa bolja situacija nije ni na nivou cijele Bosne i Hercegovine, gdje ta kategorija stanovništva prednjači u broju nezaposlenih koji je prešao pola miliona.


Loša situacija u BiH (Foto: Cure.ba)

Mladi ljudi u velikom broju rade nacrno, što su alarmantni podaci za sindikate, koji su omladinu pozvali da prijave takav rad i da uđu u legalne tokove privrede.

“Ta situacija se mora promijeniti, a samo članovi sindikata mogu se izboriti za svoja prava”, rekao je predsjednik Aktiva mladih Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković tokom okruglog stola o temi “Izbori se za svoja prava – radi dostojanstveno”, koji je organizirao Aktiv mladih povodom Međunarodnog dana dostojanstvenog rada.

“Oko 500.000 nezaposlenih u BiH je alarmantna cifra koja će, vjerovanto, morati doći do izražaja u skorije vrijeme, ali prije izlaska na ulicu smatram da se trebaju iscrpiti svi oblici sindikalne borbe i socijalnog dijaloga”, stav je koji zastupa Stanković i ponavlja ranije iznesene navode da su prava radnika u BiH na nezavidnom nivou.

I predstavnik Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata BiH Saudin Sivro kaže da je situacija u Federaciji BiH slična onoj u RS-u te i poziva sve mlade da se uključe u sindikate da bi preuzeli sindikalne organizacije i dokazali da se može mnogo uraditi u odbrani radničkih prava, piše Radiosarajevo.ba.

cure.ba

Komentari

komentara