Poslovni kutak

Pad cijene dionice – Zaposlenici Facebooka prosječno su izgubili 2 miliona dolara!

Napisao admin

Pad cijene dionice Facebooka investitore je koštao više milijardi dolara, a bolje nisu prošli niti zaposlenici ove kompanije koji su prosječno izgubili oko dva miliona dolara.


Facebook (Foto: Cure.ba)

O Facebookovom izlasku na burzu pričalo se godinama te je prilikom početka javnog trgovanja dionicama ove kompanije njena tržišna vrijednost procijenjena na više od sto milijardi dolara, dok je cijena jedne dionice iznosila 38 dolara. Nakon što je prvog dana ta cijena premašila brojku od 40 dolara, uslijedio je veliki pad pri čemu su investitori i svi ostali koji su svoj novac uložili u najpopularniju društvenu mrežu na svijetu izgubili milijarde dolara – njena najniža vrijednost do sada je iznosila samo 17,55 dolara početkom rujna, dok je prilikom zatvaranja burze u petak njena vrijednost iznosila nešto manje od 21 dolar, prenosi dnevnik.hr.

Na The Wall Street Journalu kažu da bez velike količine novca nisu ostali samo investitori, već i zaposlenici Facebooka – Mark Zuckerberg tako je do sada izgubio više od deset milijardi dolara, dok je Sheryl Sandberg zbog pada cijene dionica svoje kompanije izgubila oko 700 milijuna dolara.

Što se ostalih zaposlenika ove kompanije koji nisu na izvršnim funkcijama tiče, prosječna vrijednost dionica koje svaki od njih posjeduje trenutno je veća od 2,5 milijuna dolara, no svaki od njih do sada je prosječno izgubio čak oko dva milijuna dolara.

Krajem mjeseca zaposlenici Facebooka napokon će moći prodati svoje dionice – na WSJ kažu kako su mnogi sanjali da će, kada dođe vrijeme za prodaju i unovčavanje dionica, oni moći prodati dionice po puno većoj vrijednosti u odnosu na cijenu dionice pri izlasku na burzu i zaraditi kojih pet do deset milijuna dolara, ali iako su zahvaljujući ovoj kompaniji oni i dalje milijunaši čije dionice vrijede više od 2,5 milijuna dolara, pitanje je kolike je posljedice na njihov moral ostavio gubitak od dva milijuna dolara, a Zuckerberg strahuje da bi zbog toga mogao imati problema sa zadržavanjem najtalentiranijih zaposlenika.

Također, postavlja se pitanje i kako će se kretati cijena dionice Facebooka u budućnosti – iako ona sada iznosi malo više od 20 dolara, nedavno su u Barronu napisali kako je i ova vrijednost precijenjena te kako bi njena realna vrijednost trebala iznositi samo oko 15 dolara. 

cure.ba

Komentari

komentara