Poslovni kutak

Osobni budžet – Izradite tablicu troškova i preuzmite kontrolu nad dugovima!

Napisao admin

Godine krize učinile su svoje! Građani su suočeni s otkazima, rastom cijena u trgovinama, većim režijskim računima, manjim plaćama… Sve je teže plaćati silne obveze koje stižu u kovertama u poštanski sandučić svakog mjeseca.


Novac (Foto: Cure.ba)

Jedan od boljih načina suočavanja sa zaostalim plaćanjima jest vođenje osobnog budžeta. Ako u Google tražilicu ukucate riječi osobni ili porodični budžet, naći ćete niz verzija tablica za praćenje troškova života, ali osobno iskustvo govori da je nemoguće primijeniti uopćena pravila na specifični život i obveze svakog građanina, a napraviti tablicu koja će vas suočiti s obvezama nije nuklearna fizika.

Nema jednostavnog rješenja za “život u plusu”, ali postoje jednostavni alati koji vas mogu dovesti na put izlaska iz osobne financijske krize. Stručnjaci kažu da svatko može odvojiti desetak posto prihoda u štednju. Nekome tko zarađuje oko 1.000 KM mjesečno, odvajanje 100 KM svaki mjesec zvuči kao znanstvena fantastika, ali nije potrebno postavljati tako visoke ciljeve. Puno bolje rješenje jest odvojiti 10 posto prihoda koji vam ostanu nakon što podmirite troškove “hladnog pogona” i to može biti štednja.

Stavite sve troškove na papir

Prvi korak u suočavanju s obvezama je staviti na papir sve troškove koje morate platiti svakog mjeseca.

Tablicu troškova najbolje je napraviti za period od godinu dana, mjesec po mjesec.

Potom u prve redove nabrojati svaki pojedinačni kredit koji ste ugovorili. Posložite ih prema prioritetima ili veličini iznosa ili dužini otplate. Na primjer, stambeni kredit stavite na prvo mjesto, potom pobrojite potrošačke kredite. U kredite treba uračunati sve rate na kreditnim karticama, a najbolji način kontrole troškova jest da obveze stvorene obročnom otplatom pobrojite jednu po jednu. Kad pobrojite sve kreditne obveze, zbrojite niz i dobit ćete mjesečni iznos kreditnih obaveza

Na drugom mjestu prioriteta moraju biti režijski troškovi. Preporučujemo da također u svojoj tablici navedete jednu po jednu vrstu režija: struja, voda, plin, komunalnu naknadu, pričuvu… Prvog mjeseca je najbolje zbrojiti sve dospjele režije i upisati ih kao jedinstveni iznos. Iako izgleda zastrašujuće u jedan mjesec ubrojiti dugove, bit će vam olakšanje kada se dugovi počnu smanjivati. U tablicu treba uključiti i troškove za vrtiće, gorivo, osiguranje za automobil i eventualnu ugovorenu štednju.

Krediti i režije su takozvani “hladni pogon”. Kad ih oduzmete od mjesečnih prihoda, dobit ćete iznos s kojim zapravo možete raspolagati.

Navođenjem troškova stvorit ćete alat za suočavanje s problemom i kontrolu troškova, a izdvajanje fiksnog iznosa za pokrivanje starih dugova dat će vam osjećaj kontrole nad novčanikom. Mjesec po mjesec stari će se dugovi smanjivati, a vama će biti sve lakše!

Uštedite za porodični izlet

Nemojte zaboraviti da u tablici nema troškova za hranu, piće, odjeću, obuću… Bez toga se ne može, ali mnoga istraživanja financijskih stručnjaka dokazala su da svakome negdje curi novac. Dobar način štednje je i legendarna kasica. Samo jednom markom dnevno spremljenom sa strane uštedjet ćete u godini 365 KM, a to je dovoljno za porodični izlet ili veliki dio mjesečnih režija.

Ako se utvrdi da vaši prihodi ne mogu pokriti mjesečne troškove imate dvije opcije: srezati troškove ili onu bolju – povećanje prihoda.

Dodatnu zaradu u vrijeme rasta nezaposlenosti nije lako ostvariti, ali ako se ne bira posao možda pronalazak dodatnog izvora zarade i nije nemoguća misija.

Najbitnije je ipak suočiti se sa svojim troškovima i dugovima i staviti ih pod kontrolu jer oni neće nestati, već samo narasti – ako ni zbog čega drugog, onda zbog zateznih kamata!

cure.ba

Komentari

komentara