Poslovni kutak

"Nenamjerna greška" – Jeste li znali da Facebook "lajka" neke stranice umjesto vas?

Napisao admin

Iz Facebooka priznaju da je došlo do 'nenamjerne pogreške' i inzistiraju da ničija privatnost nije bila ugrožena. No, pitanje je kakvih još 'nenamjernih pogrešaka' ima na ovoj društvenoj mreži.


Facebook (Foto: Cure.ba)

Facebook je priznao da ‘lajkove’ nekih web stranica klika umjesto svojih korisnika, naravno bez njihova znanja. Jedan američki ekspert za internetska sigurnosna pitanja otkrio je da se ‘lajk’ sam od sebe dodaje prilikom chata dvoje prijatelja. Dovoljno je da jedan od njih drugome pošalje link na neku web stranicu i ona će automatski dobiti ‘lajkove’ obaju korisnika.

Ista se stvar događa ostavljanjem komentara na članke na web stranicama koje koriste Facebookov sustav za komentiranje.

U Facebooku uvjeravaju da je riječ o nenamjernom propustu koji namjeravaju ukloniti. Kažu i da ničija privatnost nije bila ugrožena, s obzirom da se nenamjerno ‘lajkanje’ odražavalo isključivo na promjenu broja ljudi kojima se neka stranica sviđa, dok su korisnici čiji je ‘lajk’ iskorišten ostali u potpunosti anonimni, bez ikakve naznake o tome na njihovim ‘timelineima’.

Ipak, BBC prenosi komentar stručnjaka Ashkana Soltanija, koji smatra da ga ‘nenamjerni propust’ podsjeća na prijevaru, jer broj ‘lajkova’ ljude može obmanuti prilikom npr. kupovine nekog proizvoda.

Profesor Alan Woodward sa Sveučilišta u Surreyu pita se pak što se još na Facebooku događa automatski, bez znanja njegovih korisnika.

cure.ba

Komentari

komentara