Poslovni kutak

Potraga za poslom – Šta učiniti kad vam kažu da ste prekvalifikovani?

Napisao admin

Dobili ste poziv na intervju, više se nego uklapate u taj posao, ali na kraju razgovora čujete "Hm, prekvalifikovaniste za ovu poziciju..“. Šta to znači i kako se snaći u toj situaciji?


Razgovor za posao (Foto: Cure.ba)

Iza uzrečice “Prekvalifikovani ste”, najčešće se  krije strah poslodavca da ćete brzo napustiti to radno mjesto i priuštiti mu ponovne frustracije traženja novog zaposlenika.  Ako doista želite taj posao, postoje načini koji će poslodavca uvjeriti da odabere vas umjesto nekoga s nižom stručnom spremom.

U biografiji istaknite iskustva koja su važna

Svaka vam čast na dodatnoj edukaciji u specifičnom polju nauke ili rektorovoj nagradi, ali, ruku na srce, poslodavca će više zanimati konkretno iskustvo koje bi moglo koristiti u poslu za koji se prijavljujete. Prilagodite biografiju, izbacite nepotrebno i počnite s onim iskustvom koje je najvažnije.

Prvi počnite razgovarati o vašim kvalifikacijama

Ako se, primjerice, prijavljujete za trgovački ili konobarski posao s dvije fakultetske diplome, jasno je da će se poslodavac teško odlučiti na vaše zaposlenje kad mu u redu stoji nekoliko stotina školovanih konobara i trgovaca. Stoga, bacite karte na stol i otvoreno razgovarajte o vašim mogućnostima.

Pripremite se unaprijed

“Treba mi bilo kakav posao” rečenica je koju nijedan poslodavac ne želi čuti iako im je jasno da nezaposleni vremenom zapadnu u očaj. Poanta opstanka na tržištu je borba. Izvucite svoja volonterska iskustva ili studentske poslove iz rukava radije negoli učestvovanje na studentskoj konferenciji u Budimpešti. Odnosno, prilagodite svoje odgovore i biografiju poslu koji tražite.

Objasnite zašto želite taj posao

Možete reći  “Ranije sam radila na većim pozicijama, no sada želim baš ovakav posao” i objasnite zašto. Možda ste oduvijek željeli raditi u toj kompaniji i nije vam problem početi od pripravničke pozicije. Recite da vam manja plaća nije problem jer želite primijeniti svoja iskustva u novom području. A možda se prijavljujete na posao s kraćim radnim vremenom i manje odgovornosti kako bi proveli više vremena s porodicom i bit ćete presretni na takvom poslu kroz dulje razdoblje, piše mojposao.net.

Pokažite iskreni entuzijazam

Ako ne ispunjavate prave uslove, motivacija i entuzijazam jedini su koji vas mogu podići. Poslodavci nekad zaborave kako je njihovo polje rada zanimljivo i poželjno brojnim potencijalnim zaposlenicima. Najvažnije je uvjeriti ih kako nećete sutradan dati otkaz već planirate ostati bar neko vrijeme.

Ponudite se da ćete potpisati ugovor

Ako ste doista zainteresovani za posao, ponudite se da ćete potpisati ugovor na 12 mjeseci. Čak i ako se to ne ostvari, impresionirat ćete poslodavca na pozitivan način.

Počnite tražiti posao na drugačije načine

S druge strane, ako doista želite posao koji bolje pristaje vašim kvalifikacijama, povežite se s kolegama, oglasite da tražite posao, počnite  nuditi vaše usluge prijateljima i iskoristite svoja znanja. Ako je za posao potrebno preseljenje, učinite to. A onim poslodavcima koji ni u kojem slučaju ne žele zaposliti visoko motivisane prekvalifikovane zaposlenike, recite da takav zaposlenik može više donijeti firmi u tri mjeseca nego neko s manjim sposobnostima u tri godine.

cure.ba

Komentari

komentara