Poslovni kutak

Krizna vremena – Kako uštedjeti novac – 44 savjeta na jednom mjestu!

Napisao admin

Ne postoje jednostavna rješenja za upravljanje kućnim finansijama. Jednostavnost rješenja može biti primamljiva, ali ukoliko niste ozbiljni i disciplinirani nećete u tome imati uspjeha.


Novac (Foto: Cure.ba)

Kao i u braku, i u upravljanju finansijama stalno trebate raditi na usavršavanju i poboljšanju. Trebate imati dovoljnu motivaciju da radite na upravljanju svojim finansijama i razmišljati o tome. Stalno trebate osmišljavati kreativna rješenja za štednju novaca i bolje upravljanje kućnim finansijama. Budite uporni i ne odustajte, u štednji novaca nema pauza i odmora.

Uvijek treba nastojati biti realan, štedjeti i planirati svoje troškove, a ukoliko živite u skladu s tim načelima, neće vas boljeti ni povećanje ni smanjenje prihoda. U potrošnji uvijek treba biti hladne glave, ne zanositi se kad nam ide dobro, i ne očajavati kad nam krene loše.

Svaka ušteđena marka je ujedno i zarađena marka. Da li je to tačna izjava? Ako razmislite – zarađujete li puno novaca a trošite sve što zarađujete, na kraju nećete imati ušteđevine. Međutim, ukoliko malo zarađujete a ipak uspijevate nešto uštedjeti, imat ćete ušteđevinu. U kriznim vremenima osoba koja ima ušteđevinu bit će uvijek u boljoj poziciji od osobe koja ušteđevine nema.

Zarađivanje je ključno, ali štednja je isto tako važna i trebate je posmatrati kao svoj prioritet. Štednju i upravljanje kućnim finansijama možete posmatrati kao drugi posao koji imate uz svoj redovni posao, a vrijeme uloženo u to omogućit će vam akumuliranje bogatstva i sigurnost.

Štednja treba biti dio dnevne rutine! Evo nekih prijedloga i savjeta za štednju:

1. Napravi posebno mjesto na koje ćeš ostavljati malu svotu novca svaki mjesec. Jasno odredi svoj cilj štednje.
2. Jednom sedmično napravi puno hrane, pa zamrzni.
3. Idi u kupovinu samo jednom sedmično za velike troškove i drugi dan za svježe namirnice.
4. Kuhaj svoj hljeb.
5. Šetnja i bicikl su najbrža prečica u štednji troškova za benzin.
6. Kad ti stigne plata, digni je sa računa nakon 2-3 dana, jer tad ćeš znati što zaista trebaš i nećeš je trošiti na svoje hirove.
7. Sačuvaj prazne kutije od margarina, sladoleda i sl. U njih množeš zamrznuti hranu ili voće.
8. Zamisli da imaš neki zajam koji trebaš vratiti i tu sumu stavljaš u štednju.
9. Napravi svoju užinu za posao sam/a.
10. Najljepše stvari u životu su besplatne: šetnja u prirodi, kupanje u moru, knjige u bibilioteci, slušanje radija, druženje sa ostalim ljudima, posjete muzeju ili besplatna kina.
11. Za svaki dan odredi sumu koju možeš da upotrijebiš, uštedjet ćeš znatnu svotu novca.
12. Pravi sam/a peciva i kolače.
13. Branje bobičastog voća i gljiva može biti zanimljivo i korisno.
14. Pošalji e-mail, uštedi na tel. računu.
15. Sa prijateljem zajedno na posao i dalje, podijelite troškove putovanja.
16. Uzgajaj svoje povrće i začine.
17. Veće pakovanje hljeba podijeliti u više manjih plastičnih vrećica i zamrznuti. Tako ćeš uvijek imati svježi hljeb.
18. Provedi često noći pored svjetla svijeće. Uštedjet ćeš struju i imati lijep osjećaj, a i spasiti prirodu.
19. Prepolovi od normalne količine kupovine. Dakle, ako si prije kupovao 4 l sokova, sad sad kupi 2l.
20. Imaj onaj ”ne kupi dan” jednom sedmično.
21. Jedi razne pure od žitarica. Time ćeš održati balans u krvnom pritisku, a i smanjiti potrošnju.
22. Jednom mjesečno napravi dan od ”ostataka” hrane i pusti maštu neka napravi nešto kreativno za jesti.
23. Kupi umjesto skupih sladoleda običan od vanilije. Začini ga mrvicima keksa, sjemenkama, orasima, lješnjacima, medom, mirođijama…
24. Kupi omiljeni sok i zamrzni ga u male vrećice, imat ćeš divnu poslasticu poslije ručka.
25. Koverte od reklama je lako prepraviti i iskoristiti u vlastite potrebe.
26. Kad je kečap pri kraju dodaj u bocu vode i malo brašna. Saspi u vrele skuhane špagete. Ubaci začine i malo ribanog sira. Prijatno!
27. Uštedite na rasvjeti. Ugasite rasvjetu u svim sobama u kojima ne boravite. Tokom dana dignite rolete kako bi iskoristili prirodno svjetlo, a navečer neka rasvjeta gori samo u sobama u kojima ne boravite.
28. Uvijek u trgovinama kupujte velika pakovanja – Veća pakovanja po u pravilu imaju povoljniju cijenu, i tu sigurno možete ostvariti uštedu.
29. Kupujte na akcijama – artikli kupljeni na akcijama znaju donijeti velike uštede.
Tu nemojte upasti u klasičnu zamku – nemojte kupovati artikle na akcijama ako ih nećete potrošiti. Uvijek imajte na umu dva ograničenja: rok upotrebe pojedinog artikla i dinamika potrošnje. Npr. ako u mjesec dana potrošite 10 jaja nemojte kupiti 20 jaja zato što imaju akciju 2 za 1, jer ćete najvjerovatnije morati baciti dio jaja.
30. Kuhajte sami – kupovanje polugotovih ili gotovih jela izgleda primamljivo i sigurno u nekim situacijama ima svoje prednosti. Ali, u pravilu je kuhana hrana ukusnija i jeftinija od bilo koje druge hrane. Investirajte radije u dobru kuharicu.
31. Zamrzavajte hranu – npr. kada spremate sarmu i napravite više sarmi nego što mislite kuhati, zamrznite sirove sarme prije kuhanja. Kada vam zatreba gotov ručak, izvadite ih iz frižidera i pripremite ukusnu sarmu.
32. Nastojte što manje hrane baciti – planirajte količine hrane koje vam trebaju i u skladu s time kupujte, ostatke hrane od nedjeljnog ručka ponesite za doručak na poslu drugi dan, pazite na rok upotrebe hrane koju ste kupili i nastojte potrošiti hranu na vrijeme, ne kupujte nešto samo zato što je povoljno – kupujte zato što vam treba…
33. Ako ručate u restoranu, tražite da vam zamotaju hranu koja je preostala – to ste platili i imate puno pravo ponijeti tu hranu kući.
34. U trgovinu uvijek nosite popis. Popis treba sadržavati samo ono što vam uistinu treba i po što ste došli tu.
35. Nemojte gledati ili držati u rukama artikle koji vam ne trebaju. Ako počnete razmišljati o kupovini, bit će vam puno teže oduprijeti se impulsu za kupovinu.
36. U trgovini se zadržavajte što kraće. Što duže ostajete, to je veća vjerovatnost da ćete nešto i kupiti.
37. Kad ugledate neki artikl koji vam nije potreban, nemojte razmišljati “Joj, bilo bi super da to kupim.”, nego razmišljajte ovako: “Meni ovaj proizvod ne treba i novac koji ću uštedjeti ako to ne kupim mogu korisnije potrošiti na nešto drugo što mi je uistinu potrebno!”
38. Ako se ne možete savladati u kupovini i stalno trošite više nego što sebi možete priuštiti te time ulazite u dugove – postoji jednostavno rješenje – pošaljite nekog drugog u trgovinu po stvari koje vam trebaju!

Kako živjeti štedljivo?

1. Pozovite prijatelje kući. Umjesto izlazaka u kafiće i restorane, pozovite svoje prijatelje, pripremite ukusnu večeru ili samo skuhajte kafu, odigrajte koju društvenu igru.
2. Iskoristite rasprodaje. Pratite kalendare rasprodaja i štedite kako bi mogli
maksimalno iskoristiti sniženja i priuštiti sebi kupovinu robe po nižim cijenama.
3. Pratite posebne akcije za proizvode i usluge koje redovno kupujete te ih iskoristite. Isto tako, ukoliko imate neku pretplatu provjerite da li postoje neki povoljni modeli s kojima će vaša pretplata biti niža.
4. Informirajte se, jer je za sve informacija ključna! Provjerite na Internetu – kako uštedjeti struju, plin, benzin. Nastojte primijeniti to u svakodnevnom životu i pratite kako se vaši troškovi smanjuju.
5. Riješite dugove po kreditnim karticama. Tu kroz kamatu godišnje gubite značajna finansijska sredstva.
6. Snaga volje je ključna za smanjivanje potrošnje, vrlo važno je izbjeći zanemarivanje računa i odgađanje plaćanja za sljedeći mjesec.

cure.ba

Komentari

komentara