Poslovni kutak

Pravi primjeri – Na razgovoru za posao dobro je znati

Napisao admin

U ovim zabilješkama krije se odgovor: hoćete li ući u uži izbor ili ste, još bolje, upravo vi odabrani za novog zaposlenika? Evo nekoliko primjera koje bi vam mogle koristiti na razgovoru za posao.


Razgovor za posao (Foto: Cure.ba)

Shvatite pravila igre

Oni, koji se bave zapošljavanjem, prvo biraju koga neće zaposliti. To znači da ste ostvarili zaista veliki uspjeh ako dolazite na razgovor!

Niko ne voli razgovore za posao

Malo ko voli provoditi razgovore za posao jer ntko ne voli ‘sastanak na slijepo’. Možda ne vjerujete ali, poslodavci se nadaju da ste upravo vi ‘onaj pravi’ koji će uspuniti njihova očekivanja i privesti potragu kraju.

Obratite pažnju!

U odgovoru iskoristite dio pitanja. Ozbiljno, mnogi kandidati ne slušaju pažljivo pitanja koja su im upućena ili su previše opterećeni razmišljanjem o svim onim stvarima koje ‘moraju’ reći o sebi. Plus je kada precizno odgovorite na pitanje koje vam je upućeno. Ako niste sigurni jeste li dobro čuli pitanje, ljubazno zamolite sugovornika da ponovi pitanje. Radije tako, nego da u odgovoru potpuno promašite temu.

Istaknite primjere

Ima kandidata koji na razgovoru za posao dosta ‘teoretiziraju’ no ispitivač će uvijek dati prednost onima koji iznose konkretne primjere iz ličnog iskustva, iako možda imaju manje radnog staža ili nešto manje reprezentativan životopis.

Ponekad će vas ispitivač zatražiti da se zamislite u nekoj situaciji, postaviti problem i zamoliti vas da izložite kako biste ga vi riješili. Iako je riječ o imaginarnoj situaciji, ako vidite da imate bilo kakvo slično osobno iskustvo, radije ga prepričajte umjesto da ‘mudrujete’ o tome što biste vi učinili.

Budite spremni na zamke i trik pitanja

To su pitanja poput “Koja je vaša najveća slabost?” ili “Šta bi vaš bivši poslodavac rekao o vama da ga sad nazovem?” Koji god odgovor pružate, a svakako budite iskreni, potrudite se izvesti pozitivan zaključak.

Smiješite se

Ljudi su puno ljepši i simpatičniji kada se smiješe. Ne mislimo na cerek od uha do uha, već na smješak koji proizlazi iz činjenice da ste zadovoljni sobom. Na razgovoru za posao uvijek je dobro pokazati samopouzdanje.

Ne vrpoljite se

Nemojte raditi one stvari koje bi i vas smetale kod sagovornika. Vjerovatno bi vas nerviralo da vaš ispitivač lupka prstima po stolu ili nogom, vrti se u stolcu, gleda u strop dok vi govorite, rastreseno klima glavom ili pogledava na sat, skreče pogled u stranu i javlja se na telefon usred vaše priče.

Skratite priču

Ali jasno istaknite poantu. Dugi odgovori nisu poželjni – bitna je kvalitetna informacija, a i ne želite da sagovorniku padne koncentracija.

Istražite firmu

Članci, stranica firme, posljednje vijesti – sve to može biti izvor korisnih informacija. Ne morate učiti podatke napamet, ali morate znati kome tačno dolazite na razgovor (prvenstveno zato jer morate znati želite li uopšte raditi za njih).

Postavljajte pametna pitanja

Kažu da nema glupih pitanja, ali postoje pitanja iz kojih je očito da pitate samo iz kurtoazije. Umjesto toga, radije pitajte ono što vas doista zanima.

Šta nakon razgovora?

Ako je razgovor vodilo više osoba, vjerovatno će po završetku uporediti bilješke te razmijeniti dojmove. Čak i prilikom ovakvih uporedbi, dobri kandidati drastično odskaču od prosjeka pa je mala šansa da će oko dobrog kandidata postojati oprečna mišljenja. Vi želite biti takav kandidat zato posvetite malo vremena pripremi za razgovor i zapamtite, najvažnije od svega je da budete iskreni te da pokušate biti opušteni, zadovoljni sobom i svime što ste do sada napravili u životu. Tada ćete biti zadovoljni i svojom izvedbom na razgovoru, a biti će zadovoljni i oni koji su vas pozvali. 

cure.ba

Komentari

komentara