Poslovni kutak

Tamo, daleko, ih čeka 5 razgovora za posao! – Ni nakon 200 prijava nisu našli posao pa sele u Irsku, čim slete čeka ih pet razgovora za posao

Napisao admin

Pedagog i profesorica italijanskog jezika zajedno sa suprugom, tehničarom za mehatroniku, za mjesec dana će napustiti Hrvatsku i bolji život pokušati pronaći u Irskoj.

 

25-godišnja Marina iz Splita ispričala je za “Croexpress” da uprkos tome što je poslala više od 200 mailova s molbama za posao u razne firme, škole i domove, pa i direktno kucala na vrata i ostavljala životopise, posao u Hrvatskoj nije uspjela pronaći

Stoga je sa suprugom odlučila odseliti. Počela je slati molbe i u Irsku, a dosad je dogovorila već pet razgovora za posao u prvoj sedmici dolaska, a jedan razgovor za posao u struci obavila je preko Skypea.

“Danas je postalo dosta popularno iseljavanje iz Hrvatske u inostranstvo. Umjesto da se takve ljude krivi što nisu ostali ‘boriti se za svoju državu’, smatram da je potrebna empatija i razumijevanje. Ne mislim da je mnogo ljudi napustilo Hrvatsku jer su to stvarno željeli ili iz nekog hira, mislim da je ljudima došla voda do grla i u tome vide spas i nadu”, kaže Marina.

“Voljna sam za početak raditi gotovo bilo što što će mi osigurati nekakav prihod dok se muž i ja ne snađemo, smjestimo i upoznamo s okolinom. Velika je razlika raditi isti posao u Hrvatskoj i u inostranstvu, jer je u Irskoj napravljen dobar balans između svakodnevnih troškova i minimalne plaće koju osoba mora dobiti za bilo koji posao. Troškovi života su u nekim segmentima veći, ali ne svim i sustav je uređen na način da se sa minimalnom plaćom može živjeti, za razliku od Hrvatske”, dodaje.

haber.ba

Komentari

komentara