Poslovni kutak

Žena vs muškarac – Ko je bolji šef – žena ili muškarac?

Napisao admin

Na ovo pitanje nije jednostavno pronaći tačan odgovor.


Muškarac i žena (Foto: cure.ba)

Prema nekim istraživanjima spol nadređenog nema veliki utjecaj na produktivnost zaposlenih ili međuljudske odnose u timu.

Međutim određena istraživanja su pokazala da žene kao nadređene znaju bolje motivirati svoje saradnike te da imaju više razumijevanja.

Karakteristike ženskog “šefovanja” su:

Dobra organizacija

Žene imaju bolje organizacijske sposobnosti u odnosu na muškarce. Oduvijek su vodile kućanstvo, pa upravo tako nastoje da sve i u poduzeću funkcionira besprijekorno.

Nema odustajanja

Žena kao nadređena ima snažnu potrebu da se dokaže u poslovnom svijetu koji je po definiciji još uvijek muški.

Emocionalna inteligencija

Žena kao nadređena ima više razumijevanja za svoje suradnike. Na primjer ukoliko imate bolesno dijete, lakše će vam odobriti slobodan dan, jer je vjerojatno i sama bila u sličnoj situaciji.

Bolja komunikacija

Žene su najčešće verbalno sposobnije od muškaraca, pa tako te svoje sposobnosti koristi u poslu. Nadređena žena je komunikativnija, prisnija, a također po potrebi zna iskoristiti svoj šarm kako bi lakše zaključila posao.

Lakše krši pravila

Kada nešto treba biti odrađeno, žena će prije prekršiti pravila nego prihvatiti neuspjeh.

Jedna od najvećih slabosti žene šefa je potreba da se dopadne svima. Teži tome da bude najbolja, pa će i svaki poslovni neuspjeh doživljavati kao svoj osobni. Teško ćete joj uspjeti objasniti da niste završili neki posao, jer će zbog toga može izgledati nesposobno u očima svog nadređenog.

Međutim, prema jednom istraživanju pripadnice ljepšeg spola izjavile kako su muški šefovi sposobniji, spremniji pohvaliti dobro odrađen posao, kao i da donose bolje poslovne odluke.

cure.ba

Komentari

komentara