Poslovni kutak

Poskupljuju cijene autobuskih karata u BiH

Napisao H. H.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH od 1. februara očekuju se brojna posljupljenja, a ona će, po svemu sudeći, obuhvatiti i cijene autobuskih karata.

Kako kažu iz “Autoprevoza” Banja Luka, cijene karata će  i u gradskom prevozu i u međunarodnom saobraćaju biti povećane za minimalno 10 posto.

“Od 1. januara je došlo do povećanja najniže plate tako da moramo to da uskladimo, a već su najavljena nova poskupljenja zbog skupljeg goriva, tako da će cijene karata definitivno biti više”, kazao je direktor “Autoprevoza” Banja Luka, Dejan Mijić.

Anes Sadiković, direktor preduzeća “Bosnaexpres” Doboj, kazao je da se prva dva mjeseca ove godine cijene prevoza neće mijenjati, ali će staviti na papir računicu pa vidjeti kako dalje i kolike će biti korekcije cjenovnika.

“U prvih nekoliko mjeseci moramo sjesti i sve izračunati, a cijena karata zavisit će od prometa putnika pa do potrošnje. U martu ili aprilu možemo očekivati korekciju cijene karata”, kazao je Sadiković i naglasio da ukoliko dođe do poskupljenje – biće to od pet do 10 odsto.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS, kazao je što se tiče teretnog saobraćaja da će cijene ostati iste, ali da će poskupjeti u putničkom.

“Prevoznici su već vjerovatno odredili cijene karata koje će biti više. Građani su prinuđeni da ulaskom u autobus plate kartu u većem iznosu”, kazao je Grbić.

Predsjednik Udruženja autoprevoznika RS i direktor “Centrotransa” Istočno Sarajevo, Momčilo Sladoje ističe da još uvijek nema pouzdane informacije o tome da li će doći do posupljenja, ali, kako kaže, povećanjem cijena karata putnici će početi odustajati od prevoza.

“U međunarodnom saobraćaju najvjerovatnije neće doći do povećanja cijene, a nadamo se da neće doći ni u republičkom, jer moramo razmišljati o tome ko nam plaća kartu”, kazao je Sladoje.

Komentari

komentara