Poslovni kutak

Zanimanje “aranžer” sve popularnije u BiH

Napisao H. H.

Srednja “Poslovno – komercijalna i trgovačka škola” Sarajevo već tri godine realizuje projekat “Noć aranžiranja”.

Profesorica aranžerske grupe predmeta, Adrijana Todorović – Panjeta, kaže da je cilj maturante promovisati odnosno istaknuti na tržištu rada, pokazati njihove kvalitete i pojačati samopouzdanje, te na neki način razbiti predrasude o stručnim školama i zanimanjima kao što je aranžer (vizual merchandiser) koje je u svijetu trgovine traženo zanimanje

“Zahvaljujući tom projektu popravili smo generalno situaciju, barem u ovom gradu, te imamo sve više učenika upisanih za to zanimanje”, kazala je Todorović – Panjeta.

Todorović – Panjeta dodaje da je “Noć aranžiranja” zapravo praktični dio maturskog ispita, svaki od učenika dobije po jednu trgovinu, s kojom škola sarađuje, za koju radi idejno rješenje.

“Rade idejno rješenje i dekorativne elemente, a u toku manifestacije “Noć aranžiranja” u isto vrijeme aranžiraju izloge. To zaista bude lijepo druženje, a javnost može da pogleda rezultate njihovog rada”, naglasila je.

Ističe da zainteresovanost učenika raste, svake godine upišu po jedno odjeljenje za zanimanje “aranžer”. Kad je započela realizacija projekta imali su manje od dvadeset učenika za to zanimanje, a ove godine ih je upisano 28.

Ranijih godina su trgovine za poslove aranžiranja angažovale osobe koje su završile akademiju likovnih umjetnosti, a mnogi nisu ni znali da u ovoj školi postoji taj smjer.

“Aranžer/Vizual merchandiser” vizualnim tehnikama unapređuje prodaju, stvara i prezentuje imidž trgovine i firme.

Zadužen je za kompletan izgled trgovine, uređuje izloge na kreativan i privlačan način i pravi raspored robe u trgovačkom objektu da bi postigao određeni estetski efekt koji će unaprijediti prodaju.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH godinama sarađuje sa Srednjom poslovno – komercijalnom i trgovačkom školom Sarajevo, a namjera je kod učenika razvijati kompetenciju i samosvjesnost.

Predsjednica Sindikata Mersiha Beširović kaže da je “Noć aranžiranja” jedan od vidova njihove suradnje s tom školom.

“Finansijski smo ih podržali putem sindikata FLT iz Norveške, naše partnerske organizacije. Prošle godine smo opremili jednu učionicu”, kazala je.

Projekat “Noć aranžiranja” okarakterisan je kao spona između poslodavca i škole i mogućnost da učenici znanje praktično primijene. Osim maturantima, namijenjen je i svim drugim učenicima aranžerskog smjera.

U Srednjoj “Poslovno – komercijalnoj i trgovačkoj školi” Sarajevo učenici se obrazuju za četiri vrste zanimanja (trgovački tehničari-komercijalisti, poslovno-pravni tehničari, trgovci i aranžeri).

Komentari

komentara