Poslovni kutak

Ispovijest Bosanke koja je otišla u Njemačku: Evo šta zaista možete raditi i koliko zaraditi

Napisao H. H.

Bosanka Ivona Z. u potrazi za poslom koji nije mogla pronaći u Bosni i Hercegovini otišla je u Njemačku. Tamo trenutno radi kao medicinska sestra.

Primijetila je da mnogi Bosanci i Hercegovci očekuju da će čim odu iz svoje zemlje u inostranstvo dobiti odličan posao na kojem neće morati puno raditi, ali da će dobro zaraditi. Stoga je napisala pismo u kojem je objasnila kako stvari zaista stoje, a objavio ga je “Fenix magazin” koji se štampa u Njemačkoj i prati dešavanja od interesa za dijasporu s Balkana koja živi u toj zemlji, prenosi “Faktor“…
“Porijeklom sam iz jednog malog mjesta u BiH, u kojem ni mlado ni staro nema posla. Završila sam Srednju medicinsku školu i godinu nakon toga odlučila doći u Njemačku. Htjela sam bolji život, a u svom mjestu ga nisam mogla imati. Spomenut ću samo da tamo odakle sam ja najbolju perspektivu imaju oni koji imaju nekoliko krava i prodaju mlijeko. Bila sam tužna kad sam završavala školu jer nisam znala gdje će cijela moja generacija. Riječ je o cijeloj jednoj generaciji, a ne o nas nekoliko koji ne znamo ni što ćemo ni gdje ćemo. Otišla sam na nekoliko dana kod rodice u München. Nagovarala me da dođem, da će mi pronaći kakav-takav posao, ali ja nisam bila sigurna”, napisala je Ivona.

Njena rodica joj je ubrzo našla posao.

“Čistila sam svaki dan kod različitih porodica. To mi je dobro došlo jer sam naučila jezik u samo godinu. Ne savršeno, ali ipak, mogla sam se vrlo dobro sporazumijevati. Odlazila sam i na kurs njemačkog jezika, pa je i to pomoglo. Godinu poslije zaposlila sam se kao čistačica u jednoj bolnici u Münchenu. Imala sam 1.400 eura plaću neto, i opet nedovoljno da se osamostalim. Ali pronašla sam jedan mali stančić i štedjela za godišnji odmor. U toj bolnici radi i jedna naša doktorica. U Münchenu je poznata. Kada je saznala da sam završilu školu za medicinsku sestru, pomogla mi je da se u toj istoj bolnici zaposlim u struci”, priča Ivona.

Trenutno njena neto plaća iznosi 1.700 eura.

“Nije to neki velik novac, ali opet je početak. Stanarinu i režije plaćam malo više od hiljadu eura i opet mi ostane za neki pristojan život. Neka niko ne shvati pogrešno ovo moje pismo. Niti želim njime reći da ljudi moraju ostajati u Hrvatskoj i BiH jer je ovdje teško, niti želim reći da je ovdje bolje nego u domovini. Bit će vam onako kako nešto prihvatite i što očekujete. Ako previše očekujete, nigdje vam neće biti dobro, pa ni u Njemačkoj, kojoj se jedino mora priznati da ako želite raditi bilo što, nećete biti bez posla”, napisala je ova Bosanka.

Komentari

komentara