Poslovni kutak

DUBRAVKA SE ISELILA U FINSKU I NIJE ZAŽALILA: Imaju porodiljsko od 3 godine, a djeca im i zimi spavaju na terasi!

Napisao H. H.

BEOGRAD – Na minus 30 stepeni imate osećaj kao da imate metalni oklop na sebi koji vas stalno steže i nije baš lako živeti u Finskoj, ali uz jaku volju, želju i, naravno, podršku voljenih osoba sve se može pregurati, ispričala je svojevremeno Dubravka Subotić, Beograđanka sa Vračara koja već godinama živi u zemlji vunenih čarapa.

Dubravka je pre dve godine u Beogradu održala predavanje “Priče sa severa”, na kojem je približila Beograđanima navike i način života u Finskoj.

Tada je mladima pričala o tamošnjim gradovima, ali i objasnila je kako mogu tamo da studiraju jer su univerziteti besplatni, a jedino što je mladom čoveku potrebno jeste samo osnova za život. Jedina veća poteškoća u studiranju jeste jezik, jer imaju čak 20 padeža i teško ih je savladati.

Dubravka, koja je i mlada majka, podelila je s publikom i iskustva o tome kako je to biti roditelj i živeti u tako hladnoj zemlji i koje su prednosti i mane roditeljstva u Finskoj.

foto: Pictame printscreen/Dubravka Subotić

– Majke u Finskoj imaju prava da ne idu na posao dok dete ne napuni tri godine. Vrtići su bukvalno na svakom ćošku, koji uglavnom rade sa manjim grupama dece – ispričala je tada Dubravka Subotić.

Ona dodaje da odgajanje dece u Finskoj ima i svojih prednosti, jer babice dolaze kući da pokažu i posavetuju novopečene majke. Mlada mama ispričala je i jednu zanimljivost, na koju je publika reagovala sa zaprepašćenjem:

– Kad dobijete dete, prvo što vam kažu u porodilištu jeste da kupite vunene rukavice, kape, džempere, čarape, da se pokrijete i vi i dete od glave do pete, jer je to najbolji izolator za temperature tamo.

foto: Pictame printscreen/Dubravka Subotić

Ako niste znali, Finci ostavljaju decu dobro obučenu i ušuškanu da spavaju na terasama, a to čine zbog vazduha, ali i razvijanja imuniteta – ispričala je tada Dubravka Beograđanima.

Još jednu zanimljivost koju je Dubravka podelila sa prisutnima je da Finci u kućama imaju saune u koje unose i tromesečne bebe

– Odlično je za zdravlje, da se opustite i uživate u sauni, da malo zagrejete telo, a posle toga se, po izboru, možete se i valjati u snegu – kroz osmeh objasnila kustoskinja predavanja.

foto: Reuters

Za sam kraj, Dubravka je poručila prisutnima da svi obavezno posete Finsku jer je to “veličanstvena zemlja u kojoj je pola godine dan, a pola noć”.

 

Komentari

komentara