Moda

"Prada" u bosanskoj fabrici – Najslavnije svjetske cipele prave se kod Tuzle

Napisao admin

Kada spomenemo brendove poput Guccija, D&G, Versacea… odmah nam se u pred očima zavrte veoma visoke cijene, sve izgleda nedokučivo i skupo za naše standarde, a u čitavom svijetu se o toj robi govori kao o stvarima oko kojih gotovo nepogrešivo rade veliki profesionalci i timovi koji na svaki milimetar proizvoda paze kao na nešto sveto.


"Prada" cipele (Foto: polyvore.com)

No, doznali smo veoma zanimljivu informaciju da se u blizini Tuzle, tačnije u Lipnici, pravi obuća ni manje ni više nego za firmu ”Prada” veliki brand u modnom svijetu.

Izrada obuće baš u Bosni i Hercegovini za ovu veliku firmu radi se i zbog jeftinije radne snage, ali su šefovi u “Pradi” procijenili da je ta radna snaga istodobno i izuzetno dobro obučena i odgovorna – pa je jednoj bosanskohercegovačkoj fabrici povjeren ovako ozbiljan i skup zadatak.

Doznali smo i druge zanimljivosti iz ovog pogona, primjerice šta se radi sa ”falš” robom ili onom obućom na kojoj neki od radnika uradi nešto pogrešno: Spaljuje se pred stručnom osobom zaduženom za svaki milimetar materijala, a sami proizvođači odgovaraju za svaku oznaku za obuću koja se zagubi ili pokvari.

Poznato je koliko košta jedan par obuće spomenute modne kući, pa se pitamo kolika je plata našoj radnoj snazi koja ponosno izrađuje obuću za Pradu… Do objavljivanja ovog teksta nismo uspjeli doznati tačnu informaciju vezanu za lične dohotke.

doznajemo

Komentari

komentara