Moda

“Prosjačka moda” zavladala svijetom: Nekima je nametnuta, neki je svjesno biraju

Napisao H. H.

Pocepano, iskrzano, uflekano, rastegljeno… Ovakve odevne komade viđamo svaki dan, nose ih svi, na ulici, crvenom tepihu, bogati, siromašni, jedni što žele, drugi što takoreći nemaju. Da li je u pitanju neprevaziđeni trend, bunt ili modna industrija nema šta novo da ponudi?

Iako važi za jednog od najplaćenijih glumaca Džoni Dep oduvek fura taj “apa-drapa” stil. Stručnjaci bi ga možda nazvali “boho”, ali u njegovom slučaju sve je dosta izražajnije.

Sledbenika ima mnogo, od Dženifer Lopez, Kim Kardašian kojoj sve češće ispadaju kolena koliko nosi pocepano, a na poslednjem izlasku paparaci su uslikali Bijonse u najdrastičnijem primeru. Ona je pocepane stvari sparila sa paprenim kimonom – čime kao da je želela da poruči “isti smo kao ostatak sveta koji živi loše”.

Što je u njenom slučaju lažna solidarnost jer kimono košta 20.000 evra.

Stilista Marina Radivojša preporučuje da “treš” komade nikako ne nosite “sve odjednom”- i džemper, i farmerke, i patike, na primer.

“Najbolji spoj je sa umerenom dozom elegancije, znači pocepane farmerke uz neku košulju. Besmisleno je trošiti i kupovati em pocepane, em dizajnerke stvari. To uvek možete od starih stvari da napravite. Posebno je trikotaža zahvalna za obradu, rupe ne morate ni da porubljujete, one se od pranja samo još lepše oblikuju”, preporučuje Marina.

Iako je ovakav stil zapravo deo pank kulture i stila, koji je još uvek donekle u modi, psiholog Radmila Grujičić objašnjava za portal “Super žena” da ovakav trend treba posmatrati i iz ugla ljudske dekadencije.

“Mi ne možemo ni da zamislimo koliko ljudi u nekig drugim sferama Zemlje nemaju, koliko se bore i suočavaju sa siromaštvom. Njima verovatno nije do iscepane odeće, sirove hrane, organske proizvodnje. Ali, u ovom delu sveta gde pripadamo mi i o čemu govorimo malo je noviteta. Vraćamo se u svim sferama, na neki način, počecima. Zato mislim da je ovo sigurno jedna vrsta ljudske dekadencije. Takođe, nekima je ovo nametnuto, nekima je svesni izbor”, kaže naša sagovornica.

Bez obzira na psihološko tumačenje i razloge, za ovakvu odeću zaista nema potrebe da trošite basnoslovne svote novca. Etiketa u uglu ne menja mnogo stanje stvari- pocepano je i dalje pocepano i, ma koliko ga plaitli ostaviće, u najmanju ruku, ležeran utisak.

Komentari

komentara