Ljubav i veze

VAŽNI TRIKOVI – Kako napokon kontrolisati vlastiti život i biti sretan

Napisao admin

Dom vam je zatrpan nepotrebnim stvarima, ništa ne stižete, ne viđate ljude do kojih vam je stalo te imate osjećaj da ništa ne možete kontrolirati? Ne očajavajte, uz nekoliko lakih i učinkovitih savjeta uzmite kontrolu u svoje ruke i ovladajte svojim životom


djevojka (foto:cure.ba)

Odaberite uski krug prijatelja 

Počnite više vremena provoditi s ljudima do kojih vam je doista stalo, umjesto da trošite vrijeme na ljude koji vam ništa ne znače. ‘Prestanite se viđati s ljudima zbog obveze. Osjetit ćete koliko više energije imate kada kvalitetno vrijeme provedete s istinskim prijateljima koji pozitivno djeluju na vaše emocionalno zdravlje, za razliku od površnih poznanika koji vam troše energiju i iscrpljuju vas. Osim toga, valja imati na umu i kako upravo umor može biti odskočna daska za depresiju’, kaže psiholog Fran Walfish, autor knjige ‘The Self-Aware Parent’. 

Prestanite kupovati velika pakiranja 

Istina je kako se kupovanje u velikim količina čini poprilično zabavnim i praktičnim, međutim velikim pakiranjima uopće ne štedite onoliko koliko mislite. ‘Kupnja velikih pakiranja može biti financijski učinkovita sam ako ste sigurni da ćete taj isti proizvod doista i koristiti. Osim činjenice da bilo kakva ušteda nestaju ukoliko taj isti proizvod ne potrošite, kupovanje velikih pakiranja zahtijeva i više truda i vremena za pospremanje hrane te organiziranje svakodnevnih menija’, upozorava psihijatar David M. Reiss iz Kalifornije, a piše Huffington Post. 

Prestanite skladištiti nepotrebne stvari 

Imate li u svome dome prostor koji je namijenjen spremanju i čuvanju stvari koje će vam jednog dana možda ipak zatrebati? Ako već sada imate puno spremište takvih stvari, kojima bi mogli bez problema opskrbiti još jedan doma, vrijeme je da uvedete promjene i neke stvari konačno bacite. ‘Prostori za čuvanje stvari obično su jedan od načina izbjegavanja rješavanja problema. Ako se ne radi o posebno bitnim i emocionalno vrijednim stvarima, uvijek ih je puno bolje prodati, darovati ili donirati nego ih čuvati godinama. Treba imati na umu kako previše stvari može znatno negativno utjecati na vaš život’, upozorava Walfish. 

Izađite iz duga 

Eliminiranje duga nije samo financijski mudar potez, već i poprilično mudar. Iako se sasvim praktično u određenim trenucima čini kupovati kreditnom karticom, činjenica je da dok god novac stvarno nije vaš, nikada nećete imati financijsku slobodu. ‘Kada u potpunosti platite svoja mjesečna dugovanja, to vam daje osjećaj samopoštovanja, a upravo je to protuotrov za osjećanje krivnje. Osjećat ćete se slobodno, a samopoštovanje će vam biti znatno veće’, savjetuje Walfish. 

Prestanite s igrom uloga 

Pouzdan zaposlenik, savršena mama koja peče 100 kolačića djeci za školu, zavodljiva supruga – prestanite s tim, jednostavno ne možete biti sve te osobe u isto vrijeme. ‘Prioritet dajte ulogama koje su vam važne i radite na njima. Ne zaboravite od silnih tih uloga na popis dodati i same sebe’, savjetuje Walfish. 

Odlučite želite li biti u toj vezi 

Ako neprestano razmišljate u drugim opcijama, vrijeme je da prestanete trošiti energiju i odmah donesete odluku. Ukoliko vam sadašnji partner baš i nije drag te vam ne odgovara i već sada se ne vidite u toj vezi u budućnosti, jednostavno prekinite tu vezu i nastavite dalje. ‘Ukoliko sve partnere uvijek držite na distanci, to bi moglo značiti da izbjegavate bliskost i intimnost. Možda se zavaravate tim nezadovoljavajućim vezama, no to bi vas na kraju moglo skupo koštati. Odaberite osobu koja vam u potpunosti odgovara te uložite sve u tu vezu’, savjetuje Walfish. 

Prestanite slijediti sestre Kardashian ili bilo koga drugoga 

Ako stalno pokušavate održati korak s najnovijim trendovima, nikada nećete zaista biti zadovoljni. Trebate li doista novu torbu, cipele ili jaknu? Kada su u pitanju namještaj, elektronika i dekoracija kuće, birajte klasične i funkcionalne komade koji nikada neće izaći iz mode. ‘Ako slijepo slijedite trendove jer se vaše samopoštovanje temelji na mišljenju drugih o vama, nikada nećete biti zadovoljni’, kaže Reiss. 

Odjavite se s e-mail liste 

Sljedeći put kada dobijete e-mail s uslugom karata koje nikada nećete koristiti ili dućana u kojemu niste ništa kupili posljednjih pet godina, jednostavno kliknite na ‘unsubscribe’ i odjavite se s e-mail liste. ‘Neželjeni e-mailovi su dosadni i opterećuju. Automatskom odjavom s e-mail liste onoga što vas ne zanima spriječiti ćete brisanje mailova i čišćenje mail list iznova i iznova,’ kaže Reiss. 

Izbjegnite papirologiju 

Neka vam skener postane najbolji prijatelj, smanjite papirologiju i napravite digitalne kopije svega, od ugovora do važnih primatelja. ‘Jednom kada se naviknete na korištenje skenera i organiziranje elektronskih datoteka, nećete požaliti. Tiskane kopije su neučinkovite i zauzimaju puno mjesta, a i puno ih je teže pretraživati’, savjetuje Reiss. 

Počistite hladnjak 

Treba li vam doista pet bočica senfa ili ona rajčica na dnu koja više nalikuje na znanstveni eksperiment nego na povrće? Ako u hladnjaku imate manje stvari, lakše ćete se odlučiti što pripremiti za obrok rjeđe naručivati dostavu, a samim time ćete i manje trošiti, ali i smanjiti opseg struka. ‘Kada ne možete lako naći nešto što će vas zadovoljiti, to postaje isprika za trenutno impulzivnost. Mudro opskrbljen hladnjak je odličan za stanje u vašem novčaniku, ali i za kazaljku na vagi’, kaže Reiss. 

Bacite stvari kojima je istekao rok trajanja 

Vrijeme je da pobacate šminku kojoj je istekao rok trajanja, a isto vrijedi i za ormarić s lijekovima. Iskreno, na dnevnoj bazi koristite svega nekoliko kozmetičkih proizvoda. Možda ćete osjećati krivnju što bacate neotvoreni skupi šampon, no čuvajući ga nakon isteka roka trajanja, ništa ne postižete. ‘Ukoliko ne možete dugoročno planirati i volite isprobavati nove stvari, jeftinije, učinkovitije i lakše je kupovati točno ono što vam treba radije nego da kupujete sve što vam se svidi, pa da te proizvode prolijete, bacite ili da jednostavno skupljaju prašinu,’ kaže Reiss.

cure.ba

Komentari

komentara