Ljubav i veze

Inspirativno – Oni su u braku 87 godina, a ovo su njihovi savjeti za dugovječnu vezu

Napisao admin

U vremenima kad neki brakovi traju po samo nekoliko sati Karam i Katari Chand zaista su prava inspiracija i razlog da ponovo počnemo vjerovati u mogućnost dugotrajne ljubavi između dvoje ljudi.


Karam i Katari Chand (Foto: Cure.ba)

Ovaj bračni par u braku je 87 godina, a imaju čak osmero djece i 28 unučadi.  

Oni su ujedno svjetski rekorderi kad je u pitanju broj godina provedenih u bračnoj zajednici i pravi su izvor za dijeljenje savjeta o uspješnosti braka: “Moj je trik u tome što znam nasmijati Katari. Volim se šaliti i nju nasmijavati. Ja sam romantičan tako što sam duhovit. Rečeno mi je da zbog smijeha živite duže. Moja je supruga još živa tako da je to očito upalilo! Volim je neizmjerno i želim još 80 godina provesti kraj nje”, izjavio je 107-godišnji Karam. 

Par iz Indije koji sad živi u Velikoj Britaniji tvrdi da je tajna njihovog odnosa u “malim stvarima”. Kako prenosi Index, 100-godišnjakinja Katari objasnila je: “Kad sam bila mlađa praviala bih mu svjež obrok svake večeri. Mi smo vegetarijanci pa bih kupila svježeg povrća i pobrinula se da jede zdravo. Zdravlje je vrlo bitno i željela sam se pobrinuti za njega kako bismo mogli zajedno ostarjeti. Neki bi rekli da je upalilo!”. 

Još jedan zanimljiv detalj jest sigurno i da su Karam i Katari svoju ljubav započeli dogovorenim brakom, a ovo su njihovi savjeti za sreću i uspješnost veze:  

1. Uvijek budite vjerni: kad se vjenčate posvećujete život drugoj osobi i čak i kad su vremena teška nemojte misliti da je u tuđem dvorištu trava zelenija. Jer nije. 

2. Pazite jedno na drugo: ako želite ostarjeti sa svojim partnerom morate uvijek paziti jedno na drugo, u svakoj situaciji i u svakom obliku. Bilo da se radilo o pravljenju obroka, držanju ruke kad prelazite cestu ili pružanju utjehe kad nešto pođe po krivu. 

3. Budite tolerantni: svi imamo loše i iritantne navike. Možda je to ostavljanje ručnika na podu ili  slušanje muzike jako glasno, ali morate međusobno biti tolerantni i shvatiti da niko nije savršen. Naravno da ponekad jedno drugom idemo na živce, ali ako želite da vaša veza traje gotovo 90 godina morate naučiti voljeti i loše strane vašeg partnera.  

4. Slušajte jedno drugog: u svakom je odnosu najvažnije da znate slušati drugu osobu. Ljudi su prestali slušati jedni druge jer su prezaposleni ili gledaju televiziju. Slušajte probleme i brige onog kog volite svaki dan jer im tako možete pomoći i oni će biti sretniji. Također, to je ono što vas zbližava jer na taj način postajete prva osoba kojoj se vaš partner povjerava kad nešto nije u redu. 

5. Živite prema društvenim i religijskim moralnim vrijednostima: poštujte, budite brižni, njegujte, volite i cijenite svog partnera – uvijek se prema njemu ponašajte onako kako biste željeli da se on ponaša prema vama.

cure.ba

Komentari

komentara